Το 2011 συμπληρώνονται 10 χρόνια από την δημιουργία της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia και 260 χρόνια από την έκδοση της Εγκυκλοπαίδειας – “Encyclopédie” των Ντιντερό και Νταλαμπέρ, της μεγάλης προσπάθειας για την δημιουργία ενός συλλογικού έργου αναφοράς για την διάδοση της γνώσης και των ιδεών του διαφωτισμού.
Σήμερα, η Wikipedia, η σύγχρονη ενσάρκωση της Εγκυκλοπαίδειας στην εποχή του Διαδικτύου, του ανοικτού περιεχομένου και των διαδικτυακών συλλογικοτήτων, έχει κάνει εφικτό τον στόχο της πρόσβασης στην γνώση για το σύνολο της ανθρωπότητας ενσαρκώνοντας τον διαρκή στόχο που έθεσε και η πρώτη “Encyclopédie”. Για να γίνει αυτός εφικτός και στην Ελλάδα, χρειάζεται να κινητοποιηθούν οι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, η εκπαιδευτική και ακαδημαϊκή κοινότητα, οι ερασιτέχνες, οι φοιτητές, οι μαθητές, για να εμπλουτίσουν την Wikipedia με περιεχόμενο στα ελληνικά και να την καταστήσουν ουσιαστικό εργαλείο για την εκπαίδευση και την καθημερινή ζωή.
Για την επίτευξη του εμπλουτισμού και της διεύρυνσης της χρήσης της Wikipedia στα ελληνικά, το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ) και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), απευθύνουν πρόσκληση σε προσωπικότητες και φορείς από τον χώρο της Επιστήμης, των Τεχνών και των Γραμμάτων, της Εκπαίδευσης, των Πανεπιστημίων, της Έρευνας, των Μουσείων, των Βιβλιοθηκών, της Αυτοδιοίκησης και άλλων συναφών χώρων, για τη δημιουργία ενός Δικτύου Υποστηρικτών της Ελληνικής Wikipedia.
To Δίκτυο Υποστηρικτών θα επιτελέσει τους παρακάτω στόχους:
- Υποστήριξη της πρωτοβουλίας, υιοθετώντας τον στόχο της διεύρυνσης του περιεχομένου υψηλής ποιότητας της Ελληνικής Wikipedia.
- Διοργάνωση τοπικών ή/και θεματικών εκδηλώσεων και δράσεων. Σκοπός είναι η κινητοποίηση κοινοτήτων και δικτύων στον χώρο του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και της επιστήμης, για την ευαισθητοποίηση τους στην επαύξηση του περιεχομένου της Ελληνικής Wikipedia, αλλά και στον εμπλουτισμό της με περιεχόμενο υψηλής ποιότητας που είναι ήδη διαθέσιμο διαδικτυακά από άλλες ανοικτές πηγές. Στο πλαίσιο αυτό θα οργανωθούν σεμινάριο/workshop για την χρήση και τον εμπλουτισμό της Wikipedia στα Ελληνικά και την αξιοποίησή της στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Το ΕΔΕΤ και η ΕΕΛ/ΛΑΚ θα διαθέσουν στο Δίκτυο Υποστηρικτών της ελληνικής Wikipedia το απαραίτητο υλικό δημοσιότητας, εκπαιδευτικό ηλεκτρονικό και έντυπο υλικό που απαιτείται, ενώ θα παράσχει τον διαδικτυακό τόπο και τα απαραίτητα εργαλεία για την προβολή και την υποστήριξη της πρωτοβουλίας, αλλά και των αντίστοιχων ατομικών και συλλογικών δραστηριοτήτων.
Οσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Δίκτυο Υποστηρικτών της ελληνικής Wikipedia, καθώς και οι φορείς που επιθυμούν να οργανώσουν σεμινάριο/workshop για την χρήση και τον εμπλουτισμό της Wikipedia στα Ελληνικά, μπορούν να το δηλώσουν στη διεύθυνση mywikipedia.gr.