Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Ψηφιακός Διαγωνισμός Παπαδιαμάντης - Ελύτης - Γκάτσος - Τσίρκας: 100 χρόνια μετά

Το πρόγραμμα «Παπαδιαμάντης - Ελύτης - Γκάτσος - Τσίρκας: 100 χρόνια μετά» αξιοποιεί την Εκπαιδευτική Τηλεόραση και το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο με τη δημιουργία ηλεκτρονικής  πλατφόρμας i-create (http://www.i-create.gr). Στην πλατφόρμα αυτή θα φιλοξενηθεί το πρόγραμμα σε ειδική θεματική ενότητα με την μορφή micro-site, με βοηθητικό οπτικοακουστικό υλικό, κείμενα, σχετικά links που αφορούν τους τιμώμενους δημιουργούς. Με αυτό τον τρόπο προσφέρει στην εκπαιδευτική κοινότητα και τους μαθητές ένα περιβάλλον δημιουργίας, συνεργασίας, ανταλλαγής ιδεών και κυρίως υλοποίησης των έργων: βίντεο, διαδραστικών εκπαιδευτικών παιχνιδιών, ιστολογίων, υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης και γενικότερα εφαρμογών web 2.0 και ελεύθερου λογισμικού.
Τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές μπορούν να αναρτήσουν τα έργα που θα δημιουργήσουν (ατομικά ή συλλογικά) στην πλατφόρμα i-create, για να πάρουν μέρος σε εξ’ αποστάσεως πανελλήνιο διαγωνισμό.
Η επιλογή των έργων από τον πανελλήνιο διαγωνισμό θα γίνει με δύο τρόπους: α) με online ψηφοφορία, ανοικτά και ελεύθερα από τους χρήστες και β) με επιτροπή καλλιτεχνών - ειδημόνων. Η επιλογή των έργων με τον πρώτο τρόπο θα είναι εντελώς ανεξάρτητη από την επιλογή έργων με το δεύτερο τρόπο.
Το πρόγραμμα θα κλείσει με τη διοργάνωση εκδήλωσης στην Αθήνα στο τέλος της σχολικού έτους 2010-2011. Στην εκδήλωση αυτή, πρωταγωνιστές θα είναι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, θα παρουσιαστούν τα επιλεγμένα έργα και θα γίνουν οι βραβεύσεις σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών. Τα βραβευμένα έργα θα προβληθούν διαδικτυακά και θα εκτεθούν σε διάφορους εκθεσιακούς χώρους ή σε δημόσια κτίρια.

Όροι συμμετοχής στο διαγωνισμό «100 χρόνια μετά....»

1. Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν όλοι οι μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με εξαίρεση τους μαθητές της Γ΄Λυκείου,  με την υποστήριξη των εκπαιδευτικών τους.
2. Ο διαγωνισμός διεξάγεται για τις ακόλουθες τρεις κατηγορίες:
  • ‘δημιουργία video διάρκειας έως 5 λεπτά’,
  • ‘σχεδιασμός blog – ιστολόγιου’ και
  • ‘σχεδιασμός αφίσας’.
Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να συμμετέχουν σε όσες από τις ανωτέρω κατηγορίες επιθυμούν.
Η αξιολόγηση των συμμετοχών θα γίνει κατά κατηγορία.
3. Οι αιτήσεις συμμετοχής των διαγωνιζομένων υποβάλλονται αποκλειστικά με τη συμπλήρωση ειδικής ηλεκτρονικής φόρμας συμμετοχής, που διατίθεται μέσω της πλατφόρμας www.i-create.gr από 15/03/2011 έως και 04/05/2011. Η υποβολή της αίτησης συμμετοχής συνιστά ρητή και ανεπιφύλακτη συναίνεση και αποδοχή όλων ανεξαιρέτως των όρων του διαγωνισμού εκ μέρους του συμμετέχοντος.  
4. Οι διακρίσεις απονέμονται στους διαγωνιζόμενους μετά από αξιολόγηση των συμμετοχών από πενταμελή κριτική επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν άνθρωποι του πνεύματος και του πολιτισμού.
5. Πέραν των διακρίσεων της παραγράφου 4, διακρίσεις θα απονεμηθούν και βάσει διαδικτυακής αξιολόγησης των συμμετοχών από επισκέπτες της πλατφόρμας www.i-create.gr. Η διαδικασία της διαδικτυακής αξιολόγησης θα πραγματοποιηθεί από 05/05/2011 έως και 12/05/2011.
6. Τα video, τα ιστολόγια και οι αφίσες που θα διακριθούν, θα προβληθούν στο πλαίσιο ενημερωτικών-πολιτιστικών εκπομπών από την Εκπαιδευτική Τηλεόραση.
7. Η απονομή των διακρίσεων θα γίνει σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του σχολικού έτους 2010-2011.
8. Η δήλωση συμμετοχής στον διαγωνισμό συνιστά παραίτηση των διαγωνιζομένων από κάθε δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας. Οι συμμετέχοντες παρέχουν στο Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων με τη δήλωση συμμετοχής στο διαγωνισμό, την αποκλειστική άδεια ραδιοφωνικής, τηλεοπτικής, μέσω ιντερνέτ ως και πάσης φύσεως και μορφής εκμετάλλευσης της συμμετοχών που θα διακριθούν για απεριόριστο χρόνο.
9. Κατά τα λοιπά ισχύουν οι όροι χρήσης του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου