Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Θέσεις του Συλλόγου για την εργαστηριακή διδασκαλία των μαθημάτων Πληροφορικής και τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών πληροφορικής στις Ερευνητικές Εργασίες

Ως σύλλογος Εκπαιδευτικών Πληροφορικής ζητάμε τα αυτονόητα:
  • Όλα τα μαθήματα Πληροφορικής, που περιλαμβάνουν εκμάθηση και χρήση λογισμικού, να χαρακτηρίζονται εργαστηριακά και να απαιτείται η συνδιδασκαλία αν το τμήμα είναι μεγαλύτερο από 16 μαθητές (όριο που θεωρούμε ήδη μεγάλο). 

  • Η υποστήριξη των Ερευνητικών Εργασιών από τους καθηγητές Πληροφορικής να ισχύσει για όλα τα σχολεία (Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια) με τη διάθεση εκπαιδευτικών για 4 ώρες στα εργαστήρια πληροφορικής ανεξαρτήτως αν ο εκπαιδευτικός έχει ή όχι οργανική θέση στο σχολείο.

    Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

    8o Συνέδριο Καθηγητών Πληροφορικής

    Η Π.Ε.ΚΑ.Π. και το τοπικό Παράρτημα Θεσσαλίας διοργανώνουν το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Καθηγητών Πληροφορικής με θέμα: «Η Πληροφορική στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση – Διδασκαλία και Διδακτική», το οποίοθα πραγματοποιηθεί από τις 28 έως τις 30 Μαρτίου 2014 στο Βόλο.

    Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

    Επιστολή ΣΕΠΔΕΜ προς την ΠΕΚΑΠ για τα νέα σχολεία

    Αγαπητοί συνάδελφοι της ΠΕΚΑΠ,
    Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στη Δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και τα επερχόμενα νομοσχέδια, αλλά και τις εξελίξεις ειδικά στο μάθημα της Πληροφορικής, θα θέλαμε να επισημάνουμε ορισμένα πράγματα.
    Όλα όσα έχουν δει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας τόσο για το «νέο» Γενικό Λύκειο όσο και το «νέο» Επαγγελματικό Λύκειο, παραπέμπουν ξεκάθαρα σε ένα νέο ΜνημονιακόΔημόσιο Σχολείο με λιγότερους καθηγητές, με λιγότερα μαθήματα - διδακτικά αντικείμενα. Φαίνεται ότι οι σχεδιασμοί του υπουργείου Παιδείας στοχεύουν αποκλειστικά στην τροφοδότηση της δεξαμενής διαθεσιμότητας-κινητικότητας-απόλυσης με υποψήφιους καθηγητές που διδάσκουν εδώ και χρόνια στη Δημόσια Εκπαίδευση. Καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση, καμία εξέλιξη, αντιθέτως γυρνάμε πολλά χρόνια πίσω.
    ΠΡΩΤΟΝ
    Είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί το μάθημα κατεύθυνσης στο Γενικό Λύκειο, που είναι άλλωστε μια κατάκτηση  του κλάδου εδώ και αρκετά χρόνια, και η ΠΕΚΑΠ έχει προσφέρει σε αυτό. Ευχόμαστε να βρεθεί λύση, έστω και την τελευταία στιγμή, και να μην επικρατήσει το μοναδικό κριτήριο του υπουργείου, οι ώρες των υπαρχόντων καθηγητών Πληροφορικής στη β/θμια και οι ώρες Πληροφορικής που χρειάζονται στα Δημοτικά με ΕΑΕΠ.
    Εν όψει της τελευταίας συνάντησης σας σήμερα στο υπουργείο Παιδείας, θέλουμε να επισημάνουμε κάποιες λεπτομέρειες που αφορούν στο Επαγγελματικό Λύκειο (πάει και η ονομασία Τεχνολογικό μάλλον…).
    ΔΕΥΤΕΡΟΝ
    Η απόδοση πτυχίου μεγαλύτερου επιπέδου στην επαγγελματική εκπαίδευση (για επίπεδο 3 ξέραμε μέχρι εχθές, αλλά μάλλον το υπουργείο στοχεύει για επίπεδο 4, δηλαδή στο επίπεδο πτυχίου που απουσιάζει εντελώς από τη χώρα μας), σίγουρα προϋποθέτει και τη χρήση της μαθητείας, εννοώντας δηλαδή πρακτική άσκηση του μαθητή του 4ου έτους σπουδών σε επαγγελματικό περιβάλλον. Το γεγονός αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα πρέπει υποχρεωτικά, σχεδόν όλες οι ώρες διδασκαλίας του 4ου έτους σπουδών, να είναι ώρες εργασίας σε κάποια επιχείρηση ή γραφείο (ανεξαρτήτως αν αμείβονται ή όχι). Και εξηγούμε το γιατί.
    Σύμφωνα και με την πρόταση του υπουργείου (την παλιά του 2011, που περιλαμβάνει και την έρευνα του Π.Ι.), σκοπός του 4ου έτους σπουδών είναι αφενός να ενισχυθούν οι ώρες μαθημάτων ειδικότητας στα ΕΠΑ.Λ. και αφετέρου ο μαθητής να διδαχθεί επαρκώς και εξειδικευμένα στο επαγγελματικό του αντικείμενο, ώστε να οδηγηθεί στο πτυχίο ανωτέρου επιπέδου, που θα του εξασφαλίσει πραγματικά επαγγελματικά δικαιώματα. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες που έχουμε μέχρι τώρα, ο μαθητής του μεταδευτεροβάθμιου έτους σπουδών, όπως είναι και λογικό, θα πρέπει να πιστοποιηθεί για να πάρει το πτυχίο στο τέλος της χρονιάς, δηλαδή να δώσει εξετάσεις. Εξετάσεις πάνω σε εξειδικευμένα γνωστικά αντικείμενα.
    Δεν είναι δυνατόν τις πραγματικές γνώσεις που χρειάζεται ο μαθητής, ώστε να εξεταστεί και να πάρει το πτυχίο του, να τις αποκτήσει με τον υπερβολικό αριθμό των 20 ή 25 ωρών μαθητείας-πρακτικής άσκησης εβδομαδιαίως.
    ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΩΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ, ΩΣΤΕ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΤΟΥ.
    Δηλαδή θα πρέπει στην ουσία να γίνει το αντίθετο από αυτό που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο. Κατά πολύ περισσότερες ώρες διδασκαλίας στα εργαστήρια του Επαγγελματικού Λυκείου, και κατά πολύ λιγότερες οι ώρες της μαθητείας. Μόνο ο χώρος του Σχολείου μπορεί λοιπόν να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες και συγκεκριμένες γνώσεις που πρέπει να πάρουν οι μαθητές, ώστε να είναι έτοιμοι για το πτυχίο τους.

    Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

    Κάλεσμα για συζήτηση και προγραμματισμό δράσεων

    Αγαπητοί συνάδελφοι ,
    σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιεύματα των Μ.Μ.Ε. για το νέο Γενικό και Τεχνολογικό Λύκειο, η Πληροφορική φαίνεται  να απουσιάζει από τα προγράμματα σπουδών των δύο «νέων» σχολείων. Σίγουρα το νομοσχέδιο δεν έχει κατατεθεί ακόμα ώστε να έχουμε ξεκάθαρη άποψη, αλλά μέχρι τώρα όλες οι διαρροές από το υπουργείο Παιδείας δείχνουν προς μια νέα μείωση των ωρών διδασκαλίας της Πληροφορικής στα Λύκεια της χώρας.
    Καλούμε όλους τους συναδέλφους καθηγητές Πληροφορικής της Μαγνησίας, την Πέμπτη 01 Αυγούστου και ώρα 18:30 στο Ηρώο στην παραλία του Βόλου (όπου αργότερα θα ακολουθήσει και η συγκέντρωση της ΕΛΜΕ Μαγνησίας), για συζήτηση και προγραμματισμό δράσεων σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στο μάθημα της Πληροφορικής στο Δημόσιο Σχολείο.
    Από το Δ.Σ. ΣΕΠΔΕΜ

    Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

    Δράση εκπαίδευσης εκπαιδευτικών πληροφορικής (ΠΕ19-ΠΕ20) μέσω της υπηρεσία TRAINING.SCH.GR του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου

    Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος» σε συνεργασία με τους Φορείς λειτουργίας του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, στα πλαίσια της πράξης "ΣΤΗΡΙΖΩ", υλοποιεί μια σειρά εκπαιδευτικών δράσεων οι οποίες απευθύνονται στους εκπαιδευτικούς πληροφορικής ΠΕ19 και ΠΕ20. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης θα διεξαχθεί με σύγχρονη τηλεκπαίδευση, έχει συνολική διάρκεια 10 ωρών και αφορά: α) σε οργανωτικά θέματα β) στην υποστήριξη πληροφοριακών συστημάτων του ΥΠΑΙΘΠΑ γ) στις τεχνολογικές υποδομές (εργαστήρια, διαδραστικοί πίνακες, κλπ.) των σχολικών μονάδων δ) στις υπηρεσίες του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου.

    Το πρόγραμμα της εκπαίδευσης αποτελείται από ένα σύνολο απαραίτητων και προαιρετικών αντικειμένων εκπαίδευσης, τα οποία θα μπορούν να επιλεγούν από τους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς.


    Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

    Ανακοίνωση Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Μαγνησίας Σ.Ε.Π.Δ.Ε.Μ. 24-07-2013

    Οι καθηγητές Πληροφορικής με έκπληξη και λύπη παρακολουθούμε τις εξελίξεις στη Δημόσια Παιδεία που διαμορφώνει το υπουργείο Παιδείας. Αυτό που είχε επανειλημμένως διαψεύσει τελικά συνέβη, 5000 εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα, πολλοί από αυτούς θα οδηγηθούν σε απόλυση και σε πιο «χαλαρές» σχέσεις εργασίας. Εκπαιδευτικοί που διορίστηκαν με νόμιμα μέσα και με νόμιμους τίτλους σπουδών, όπως όλοι οι εκπαιδευτικοί της Δημόσιας Εκπαίδευσης. Η λύπη που νιώσαμε ήταν μεγαλύτερη όταν είδαμε πως οι πρώτοι συνάδελφοι προέρχονται από τον πολύπαθο χώρο της Δημόσιας Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Ειδικότητες με μεγάλη ζήτηση, με δυναμικό χιλιάδων μαθητών και με πολύ καλή επαγγελματική αποκατάσταση, σβήνονται χωρίς προειδοποίηση, χωρίς συζήτηση, χωρίς κάποια έρευνα, από το χάρτη της Δημόσιας Παιδείας.
              Εύλογα αισθανόμαστε πως οι «επόμενοι» θα είμαστε εμείς, μαζί με άλλες ειδικότητες. Η «πολλά υποσχόμενη» ειδικότητά μας, η επιστήμη του «μέλλοντος», η επιστήμη της Πληροφορικής που αποτελεί το κλειδί για την τεχνολογική ανάπτυξη της σύγχρονης κοινωνίας, δεν τυγχάνει και της καλύτερης μεταχείρισης. Ήδη, ο υπουργός Παιδείας στα «νέα» επαγγελματικά δικαιώματα που εξήγγειλε δεν ανέφερε τον κλάδο της Πληροφορικής προκαλώντας, θέλοντας και μη, την απορία για το αν η Πληροφορική θα υπάρχει στο «νέο» Τεχνολογικό Λύκειο. Να θυμίσουμε  τις συχνές αναφορές του υπουργείου Παιδείας για το Δημόσιο Σχολείο, για τη δημιουργία ενός «Ψηφιακού» σχολείου, για την καταπολέμηση του «Ψηφιακού Αναλφαβητισμού», για τα «Κρατικά Πιστοποιητικά Γνώσης Πληροφορικής». Η καθημερινότητα τους διαψεύδει διότι όλοι βιώνουμε ένα σχολείο με υπερφορτωμένα τμήματα 30 μαθητών, με σημαντικές ελλείψεις εξοπλισμού, με ένα διαρκώς και πιο «γραφειοκρατικό» σύστημα διοίκησης, ένα Δημόσιο Σχολείο που απαξιώνεται καθημερινά από το ίδιο το κράτος. Ένα κράτος που το τελευταίο διάστημα σπέρνει τον φόβο και τον τρόμο στους λειτουργούς του Δημόσιου Σχολείου, τους Εκπαιδευτικούς.
              Επίσης με έκπληξη παρακολουθούμε την εικόνα που δίνει το υπουργείο Παιδείας για τους «υπεράριθμους» καθηγητές Πληροφορικής. Άραγε ποια θα ήταν η απάντηση του υπουργείου στο ερώτημα γιατί τη σχολική χρονιά 2011-12 αναγκάστηκε να προσλάβει επιπλέον 1500 αναπληρωτές καθηγητές Πληροφορικής ώστε να λειτουργήσουν τα νέα ολοήμερα δημοτικά σε όλη την Ελλάδα χωρίς κενά; Πως σήμερα οι καθηγητές Πληροφορικής «βαφτίζονται» υπεράριθμοι;
              Τα τελευταία 5 χρόνια, το υπουργείο Παιδείας με αποφάσεις μιας νύχτας, κατήργησε το μάθημα της Πληροφορικής σε όλα τα Γενικά Λύκεια της χώρας. Κατήργησε όλες τις αναθέσεις σε καθηγητές Πληροφορικής, μαθημάτων εφαρμογών Πληροφορικής που υπάρχουν σχεδόν σε όλες τις ειδικότητες των Επαγγελματικών Λυκείων. Παράλληλα μόνο για τον τομέα/ειδικότητα Πληροφορικής των ΕΠΑ.Λ., αύξησε το όριο μαθητών σε 17 και άνω (από 13 που ισχύει σε όλες τις ειδικότητες) στα εργαστηριακά μαθήματα ώστε να  δικαιολογείται η παρουσία δεύτερου καθηγητή. Επιπλέον το υπουργείο μείωσε και τις ώρες διδασκαλίας της Πληροφορικής  στην Α΄ και Β΄ τάξη του νέου ολοήμερου δημοτικού, από δύο σε μία. Η απάντηση λοιπόν στο παραπάνω ερώτημα, είναι ότι το υπουργείο διέγραψε χωρίς κανέναν σχεδιασμό και συζήτηση, χωρίς να ρωτήσει τη γνώμη κανενός, δεκάδες χιλιάδες ωρών διδασκαλίας της Πληροφορικής στο Δημόσιο Σχολείο. Η απάντηση βρίσκεται και σε αυτά που είπε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ μέσα στη Βουλή των Ελλήνων, εάν μας  καταργήσουν τα μαθήματα μας, τα σχολεία μας, φυσικό επόμενο είναι να περισσεύουμε όλοι.
    Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που ο καθηγητής Πληροφορικής εκτός από τα διδακτικά του καθήκοντα :
    -          Έχει στηρίξει πλήρως τεχνολογικά τα συστήματα μηχανογράφησης των σχολείων, των διευθύνσεων και όλων των δομών της εκπαίδευσης χωρίς να απολαμβάνει καμία «μείωση ωραρίου».
    -          Έχει στηρίξει τη λειτουργία των εργαστηρίων πληροφορικής αφιερώνοντας πολλές φορές χρόνο πολλαπλάσιο από την αντίστοιχη τρίωρη μείωση ανά εβδομάδα.  
    -          Έχει επιμορφώσει χιλιάδες συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων στην χρήση Η/Υ και τις Νέες Τεχνολογίες.
    -          Έχει σημαντική παρουσία σε κάθε είδους εξετάσεις με τη χρήση του συστήματος λήψης θεμάτων VBI.
              Στην απαξίωση που δέχεται ο κλάδος μας εμείς απαντάμε πως η Πληροφορική όχι μόνο δεν είναι μια απλή δεξιότητα αλλά είναι μια απαιτητική επιστήμη, όπως καλά γνωρίζουν όλοι οι απόφοιτοι τμημάτων Πληροφορικής. Αν ανατρέξει κανείς σε κάθε είδους επιμόρφωση που γίνεται στην Ελλάδα, οι καθηγητές Πληροφορικής είναι παρόντες καθώς γνωρίζουν τις απαιτήσεις της νέας εποχής. Για να οδηγηθούμε στη νέα ψηφιακή εποχή η Πληροφορική πρέπει να είναι βασικό μάθημα σε κάθε σχολείο της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Διαφορετικά, η Δημόσια Παιδεία κάνει βήματα προς τα πίσω και αφήνει στα «χαρτιά» τις βαρυσήμαντες εξαγγελίες για μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό.
    (Εν αναμονή του νομοσχεδίου για το Τεχνολογικό Λύκειο, να υπενθυμίσουμε ότι η πρόταση του ίδιου του υπουργείου Παιδείας το 2011, προβλέπει τη λειτουργία 4ου έτους μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με 27 ώρες διδασκαλίας μαθημάτων ειδικότητας εβδομαδιαίως, στον ίδιο χώρο όπου λειτουργούν και οι Α, Β, Γ τάξεις του κάθε Τεχνολογικού Λυκείου (Τε.Λ.), με τους ήδη υπάρχοντες καθηγητές ειδικοτήτων. Πρωταρχικός σκοπός της πρότασης είναι αφενός η σημαντική ενίσχυση των ωρών διδασκαλίας μαθημάτων ειδικότητας - να διορθωθεί η στρέβλωση των ΕΠΑ.Λ. να διδάσκονται 60% μαθήματα γενικής παιδείας και 40% μαθήματα ειδικότητας - και αφετέρου να αναβαθμιστεί το πτυχίο του Τε.Λ. σε επίπεδο 3 (από 2 που είναι σήμερα), έτσι ώστε όλοι οι μαθητές της Δημόσιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης να έχουνΔΩΡΕΑΝ πρόσβαση σε επαγγελματική ειδίκευση με πραγματικά επαγγελματικά δικαιώματα.
    Αν εφαρμοστούν τα παραπάνω τα Δημόσια Τε.Λ. θα δίνουν ισάξιο πτυχίο με τα δημόσια και ιδιωτικά Ι.Ε.Κ., ενώ ταυτόχρονα θα χρειαστούν περισσότεροι καθηγητές ειδικοτήτων για να διδάξουν. Να διδάξουν σε μια Δημόσια Επαγγελματική, απαξιωμένη από το υπουργείο Παιδείας, που έχει να δει εξοπλισμό και εργαστήρια από το 2005. Μένει λοιπόν να δούμε τις επιλογές του υπουργείου Παιδείας και να βγάλουμε για ακόμη μια φορά τα συμπεράσματα μας.)
    Το Δ.Σ. του Σ.Ε.Π.Δ.Ε.Μ.

    Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

    ΠΕΚΑΠ - Γενικό και Τεχνολογικό Λύκειο 18-07-2013

    Με αφορμή τη χθεσινή ομιλία του Υπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Κ. Αρβανιτόπουλου στη Βουλή σχετικά με το πολυνομοσχέδιο «Φορολογία Εισοδήματος, Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του ν. 4046/2012,του ν.4093/2012 και του ν. 4127/2013 και άλλες διατάξεις», σημειώνουμε ότι η Π.Ε.ΚΑ.Π. έχει καταθέσει τις προτάσεις της για το Τεχνολογικό Λύκειο (Οκτώβριος 2012) και για το Γενικό Λύκειο (Ιανουάριος 2013). Τα κυριότερα σημεία των προτάσεων είναι:
    Γενικό Λύκειο
    • Αναγνώριση της Πληροφορικής ως μάθημα Γενικής Παιδείας και εισαγωγή αντίστοιχου μαθήματος στην Α τάξη του Γενικού Λυκείου.
    • Εισαγωγή της Επιστήμης Υπολογιστών/Αλγοριθμικής ως μαθήματος κατεύθυνσης στην τεχνολογική και θετική κατεύθυνση στην Β Λυκείου.
    • Αναβάθμιση του μαθήματος της Γ Λυκείου, «Αλγοριθμική & Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον», το οποίο θα πρέπει να διδάσκεται στην τεχνολογική και θετική κατεύθυνση.
    • Αναβάθμιση των επιλεγομένων μαθημάτων Πληροφορικής, ώστε να προσμετρώνται στο μέσο όρο και να αποκτήσουν αντίστοιχη βαρύτητα με τα υπόλοιπα μαθήματα του Λυκείου, με παράλληλη ανανέωση και επικαιροποίηση του περιεχομένου τους και δυνατότητα διδασκαλίας σε όλους τους μαθητές της Β και Γ Λυκείου (κατ΄ επιλογή τους).
    Τεχνολογικό Λύκειο
    • Ύπαρξη αυτόνομου τομέα Πληροφορικής με την αντίστοιχη ειδικότητα στη Β και Γ τάξη καθώς και στο 4ο έτος εξειδίκευσης.
    • Τα μαθήματα που θα διδάσκονται στην ειδικότητα πρέπει να δίνουν τα απαραίτητα εφόδια στους απόφοιτους ώστε να είναι σε θέση να εργαστούν με το πτυχίο του Λυκείου, αλλά ταυτόχρονα να έχουν τη δυνατότητα να εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
    • Τα μαθήματα που σχετίζονται με την Επιστήμη της Πληροφορικής, σε οποιαδήποτε ειδικότητα του Τεχνολογικού Λυκείου και αν ανήκουν, θα πρέπει να ανατίθενται και να διδάσκονται από καθηγητές Πληροφορικής.
    • Στην Α τάξη να υπάρχει μάθημα επιλογής/προσανατολισμού με τίτλο «Εισαγωγή στην επιστήμη των Υπολογιστών» ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε όσους μαθητές το επιθυμούν, να γνωρίσουν τις βασικές αρχές της επιστήμης των Υπολογιστών και τις δυνατότητες που προσφέρει η ειδικότητα της Πληροφορικής στους αποφοίτους της.
    • Στις τάξεις Β και Γ, είναι πολύ σημαντικό να γίνει αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών και του εκπαιδευτικού υλικού και να διαμορφωθεί μια διαδικασία περιοδικής επικαιροποίησης των περιεχομένων τους, ώστε να είναι πάντα συμβατά με τις νέες εξελίξεις στο χώρο.
    • Στο 4ο έτος οι μαθητές να διδάσκονται γνωστικά αντικείμενα άμεσα εφαρμόσιμα στην πράξη, για τα οποία υπάρχει ζήτηση στην αγορά εργασίας. Είναι σημαντικό για το έτος αυτό να προβλεφθεί πρακτική άσκηση των μαθητών σε σχετικούς οργανισμούς και εταιρείες.
    Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να λάβει σοβαράυπόψη τις συγκεκριμένες προτάσεις και να κινηθεί προς την ουσιαστική αναβάθμιση της Πληροφορικής Παιδείας σε όλες της βαθμίδες Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο ενός σύγχρονου προγράμματος σπουδών.
    Η Π.Ε.ΚΑ.Π. συνεχίζει τον αγώνα και με σύμμαχο τους Γονείς και τους Μαθητές, λέμε:
    ΟΧΙ στον Ψηφιακό αναλφαβητισμό της νέας γενιάς
    ΝΑΙ στην επένδυση της Πληροφορικής στο σχολείο του μέλλοντος
    Το Δ.Σ. της Π.Ε.ΚΑ.Π.
    Πηγή: http://pekap.gr 

    Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

    Δελτίο Τύπου για τη Γενική Συνέλευση της 1ης Ιουλίου

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Συνάδελφοι,
    τη Δευτέρα 1 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε έκτακτη γενική συνέλευση του συλλόγου μας, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο μας και την προτροπή της Π.Ε.ΚΑ.Π. για δημιουργία πανελλαδικού μετώπου αντίδρασης.

    Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης:
    • Έγινε ενημέρωση των συναδέλφων από το ΔΣ του ΣΕΠΔΕΜ για τις τελικές υπεραριθμίες που προέκυψαν στον κλάδο μας σύμφωνα με την απόφαση του ΠΥΣΔΕ Μαγνησίας.
    • Παρουσιάστηκαν οι προτάσεις της ΠΕΚΑΠ.
    • Έγινε συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο μας και στο Δημόσιο Σχολείο. 
    • Δόθηκε μια πρώτη εικόνα για τις ώρες Πληροφορικής που υπάρχουν στα νέα και παλιά Ολοήμερα Δημοτικά σχολεία.


    Έπειτα από τα παραπάνω η γενική συνέλευση αποφάσισε τη δημιουργία συντακτικής ομάδας η οποία την ερχόμενη εβδομάδα θα προβεί στην σύνταξη και κοινοποίηση ανακοίνωσης - διαμαρτυρίας για τον κλάδο μας. Μέχρι τότε το ΔΣ του συλλόγου θα έχει συγκεντρώσει λεπτομερή στοιχεία για την Πληροφορική στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας.


    Συνάδελφοι στις δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίζει όχι μόνο ο κλάδος μας αλλά ολόκληρο το Δημόσιο σχολείο, η συμμετοχή όλων είναι πλέον επιβεβλημένη. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να διεκδικήσουμε τα αιτήματα μας. Το ΔΣ του ΣΕΠΔΕΜ εφόσον χρειαστεί, θα προβεί σε νέα Γενική Συνέλευση.

    Από το ΔΣ ΣΕΠΔΕΜ

    Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

    Εγκύκλιος μετατάξεων ειδικοτήτων Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση


    Εγκύκλιος μετατάξεων εκπαιδευτικών κλάδων ΠΕ05 Γαλλικής Γλώσσας, ΠΕ07 Γερμανικής Γλώσσας, ΠΕ08 Καλλιτεχνικών Μαθημάτων, ΠΕ32 Θεατρικών Σπουδών, ΠΕ18.41 Δραματικής Τέχνης, ΠΕ19 Πληροφορικής Πτυχιούχων Α.Ε.Ι. και ΠΕ20 Πληροφορικής Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι. από τη Δ/θμια στην Π/θμια εκπαίδευση.

    Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

    Νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Μαγνησίας


    Η σύνθεση του νέου Δ.Σ. του Συλλόγου, όπως προέκυψε από τις εκλογές 
    στις 22 Φεβρουαρίου 2013, είναι:

    Αργύριος Ρουσογιάννης, Πρόεδρος Δ.Σ.
    Δημήτριος Τσιλογιάννης, Αντιπρόεδρος Δ.Σ.
    Ευαγγελία Παπανικολάου, Γενική Γραμματέας
    Παναγιώτης Παλαιολόγος, Οργανωτικός Γραμματέας
    Ευαγγελία Σουλτάνη, Ταμίας
    Αριστοτέλης Βαβίτσας, Μέλος Δ.Σ.
    Ευάγγελος Αναστασίου, Μέλος Δ.Σ.

    Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

    Ενημέρωση ΠΕ19-20 - Εκλογές και κοπή πίτας

    Αγαπητοί συνάδελφοι την Παρασκευή 22/2/13 και ώρα 19:00 στο 7ο Λύκειο Βόλου θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Ν.Μαγνησίας που αναβλήθηκαν στις 15/2/13 λόγω μη απαρτίας. Μετά την λήξη του απολογισμού του απερχόμενου Δ.Σ. και των αρχαιρεσιών για το νέο Δ.Σ. θα πραγματοποιηθεί κοπή πίτας του Συλλόγου.

    Συνάδελφοι σας περιμένουμε όλους !


    Εκ μέρους του Δ.Σ. ΣΕΠΔΕΜ

    Διοργάνωση Ημερίδας στα Τρίκαλα: Ημέρα Διαλόγου για την Πληροφορική Παιδεία

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

    Διοργάνωση Ημερίδας στα Τρίκαλα

    Η ΠΕ.ΚΑ.Π. και το Παράρτημα Π.Ε.ΚΑ.Π. Θεσσαλίας σε συνεργασία με τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Λάρισας και Μαγνησίας διοργανώνουν
    Ημέρα Διαλόγου για την Πληροφορική Παιδεία
    με θέμα: «Η Πληροφορική στην Πρωτοβάθμια & Δευτεροβάθμια εκπαίδευση»
    το Σάββατο 2 Μαρτίου 2013 στις 11:00 π.μ.
    στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρικάλων
    Διεύθυνση: Ασκληπιού 22
    Τηλέφωνο: 24310-32330 & 24310-63277
    Η Ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της καλύτερης ενημέρωσης των καθηγητών Πληροφορικής, της καταγραφής των προβλημάτων του κλάδου και της ανάπτυξης ουσιαστικού και παραγωγικού διαλόγου μεταξύ των συναδέλφων Το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες.
    Μετά τη λήξη θα διεξαχθούν οι εκλογές για το Παράρτημα Π.Ε.ΚΑ.Π. Θεσσαλίας.
    Το Δ.Σ. της Π.Ε.ΚΑ.Π.

    Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

    Προκήρυξη Εκλογοαπολογιστικής Συνέλευσης του Σ.Ε.Π.Δ.Ε.Μ


    Συνάδελφοι,

    το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Δ.Ε. Ν. Μαγνησίας μετά την τακτική συνεδρίαση στις 5/2/13 σας ενημερώνει  ότι προκηρύσσει την Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Συλλόγου την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013, ώρα 18:30 μ.μ στην αίθουσα εκδηλώσεων του  7ου Λυκείου Βόλου (Λασκαράτου-Τερτσέτη).

    Η ημερήσια διάταξη της Εκλογοαπολογιστικής Συνέλευσης του Σ.Ε.Π.Δ.Ε.Μ. είναι η εξής:

    1. Απολογισμός έργου του Δ.Σ.
    2. Οικονομικός απολογισμός,
    3. Εκλογή εφορευτικής επιτροπής εκλογών
    4. Εκλογή νέου Δ.Σ. και Ελεγκτικής επιτροπής για την διετία 2013-14.

    Όποιος επιθυμεί να είναι υποψήφιος για το Δ.Σ. ή για την Ελεγκτική επιτροπή μπορεί να αποστείλει την υποψηφιότητα του στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Συλλόγου (sepdem@gmail.com) έτσι ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία κατάρτισης του ψηφοδελτίου.

    Επίσης σας υπενθυμίζουμε ότι πρέπει να τακτοποιήσετε την συνδρομή σας για το έτος 2012, 2013 για όσους εκκρεμεί. Για λόγο αυτό στην ενημερωτική ημερίδα της Παρασκευής 8/2/13 που θα πραγματοποιηθεί στο 3ο ΕΠΑΛ Βόλου θα παρευρεθεί η ταμίας του Συλλόγου κ.. Ευαγγελία Παπανικολάου έτσι ώστε εξοφλήσετε τις οικονομικές σας υποχρεώσεις και να ολοκληρωθούν οι πληρωμές για την αλλαγή καταστατικού, η ανανέωση της φιλοξενίας της ιστοσελίδας  και του domain name μας στο διαδίκτυο.

    Η συμμετοχή όλων κρίνεται αναγκαία για την πραγματοποίηση της Εκλογοαπολογιστικής  Συνέλευσης έτσι ώστε να προκύψει το νέο Δ.Σ. του Συλλόγου.

    Εκ μέρους του Δ.Σ.
     

    Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

    Η πρόταση για το Λύκειο που κατέθεσαν στον υφ. Παιδείας οι Επιστημονικές Ενώσεις Πληροφορικής

    Κοινή πρόταση για το Γενικό Λύκειο παρέδωσαν στον υφυπουργό Παιδείας Θ,. Παπαθεοδώρου τα προεδρεία των Επιστημονικών Ενώσεων Πληροφορικής για το Γενικό Λύκειο στη διάρκεια προγραμματισμένης συνάντησης.
    Για να δείτε την πρόταση κάνετε κλικ εδώ
    Ακολούθησε συνάντηση με τον κύριο Αλέξη Παλαμίδη, Ειδικό Συνεργάτη του Υφυπουργού, όπου  συζητήθηκαν διεξοδικά τρέχοντα θέματα που αφορούν την Πληροφορική στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
    Οι συναντήσεις, όπως ανακοινώθηκε από την ΠΕΚΑΠ, «πραγματοποιήθηκαν σε καλό κλίμα».

    Πηγή:  esos.gr