Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Επιμορφωτική Ημερίδα ΤΜΗΥΤΔ/ΠΘ για Καθηγητές Πληροφορικής



Ύστερα από την υπ' αριθμ. 9682/20-11-2012 έγκριση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, καλούμε τους καθηγητές που διδάσκουν μαθήματα Πληροφορικής στα σχολεία του Νομού Μαγνησίας να παρευρεθούν την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012 στο Αμφιθέατρο «ΚΟΡΔΑΤΟΥ» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Συγκρότημα Παπαστράτου-Παραλία), όπου θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα από το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα: «Οι διαρκείς εξελίξεις στην επιστήμη της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών και οι προκλήσεις που θέτουν για ένα σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών και έρευνας», (ώρα έναρξης: 11:00 π.μ., ώρα λήξης: 2.00 μ.μ.).
Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο πρόεδρος του τμήματος αν. καθηγητής κ. Π.Μποζάνης καθώς επίσης και άλλα μέλη ΔΕΠ και συνεργαζόμενο προσωπικό του τμήματος.
Επίσης θα γίνει παρουσίαση καινοτόμων λογισμικών που ενσωματώνουν ψηφιακές τεχνολογίες αιχμής Διευκρινίζεται ότι η υλοποίηση της ημερίδας είναι εγκεκριμένη από την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, πραγματοποιείται χωρίς δαπάνη για το δημόσιο, και η συμμετοχή των καθηγητών πληροφορικής κρίνεται επιβεβλημένη.
Παρακαλούμε να μεριμνήσουν οι διευθυντές των σχολικών μονάδων ώστε να λάβουν γνώση, ενυπόγραφα, όλοι οι καθηγητές που διδάσκουν πληροφορική στο σχολείο.

Από το Γραφείο Σχολικών Συμβούλων
Δρ Χαράλαμπος Σταχτέας
Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής


Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Κινητά εργαστήρια Πληροφορικής σε όλα τα Γυμνάσια της χώρας


Με κινητά εργαστήρια Πληροφορικής θα προμηθεύσει το υπουργείο Παιδείας, όλα τα Γυμνάσια (1760) της χώρας , σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Κ. Αρβανιτόπουλος.Το κάθε Κινητό Εργαστήριο Πληροφορικής θα περιλαμβάνει:
-15 φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές με το απαραίτητο λογισμικό,
-Ένα τραχήλατο ερμάριο για τη φύλαξη και φόρτιση των Η/Υ, με διάταξη πολλαπλών παροχών ρεύματος με προστασία από υπέρταση και διακόπτη
-Ένα Wifi Access Point με απαραίτητο λογισμικό
Συνολικά θα γίνει η προμήθεια Χιλίων Επτακοσίων Εξήντα (1.760) Φορητών Εργαστηρίων, τα οποία περιλαμβάνουν:
• 26.400 Φορητούς Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές (Laptops)
• 1.760 Ερμάρια αποθήκευσης, φόρτισης & μεταφοράς
• 1.760 WiFi Access Points
Για την αγορά και εγκατασταση των εργαστηρίων έχουν προυπολογιστεί 18.920.00 ευρώ (μέσω ΕΣΠΑ).
Για την σκοπιμότητα της προμήθειας των 1760 εργαστηρίων στην απόφαση του υπουργείου τονίζεται ότι « η χρήση των ΤΠΕ βοηθά στην ανάπτυξη κριτικής σκέψης των μαθητών , στην αλλαγή διδακτικής πρακτικής, της διαδικασίας μάθησης και της επικοινωνίας και εξασφαλίζει την παροχή ίσων ευκαιριών σε όλους του μαθητές πανελλαδικά. Η στόχοι αυτοί θα επιτευχθούν και μέσα από την παροχή της κατάλληλης υλικοτεχνικής υποδομής που στην παρούσα φάση δεν υφίσταται».

ΠΗΓΗ: ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Υπεύθυνοι Σχολικών Εργαστηρίων Πληροφορικής και Εφαρμογών ΗΥ

 Πηγή: Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Μαγνησίας

Σύμφωνα με όλες εγκυκλίους των προηγούμενων ετών οριζόταν ένας υπεύθυνος Σ.Ε.Π.Ε.Η.Υ. για κάθε εργαστήριο Πληροφορικής που διέθετε ένα σχολείο. Αυτό ίσχυε για όλα τα σχολεία (Γυμνάσια, Γενικά Λύκεια, Επαγγελματικά Λύκεια και Σ.Μ.Ε.Α.Ε.) και είχε ως σκοπό τη σωστή λειτουργία των εργαστηρίων Πληροφορικής, μιας και συνεχώς αυξάνονται τα μαθήματα που διδάσκονται με τη βοήθεια των Τεχνολογιών της Πληροφορικής.
Για πρώτη φορά με τη φετινή εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας (που αναφέρεται μόνο στα Γυμνάσια και Γενικά Λύκεια), ορίζεται ένας καθηγητής Πληροφορικής ως υπεύθυνος Σ.Ε.Π.Ε.Η.Υ. για κάθε σχολείο (και όχι για κάθε εργαστήριο του σχολείου). Δηλαδή όσα εργαστήρια και να έχει ένα σχολείο μόνο ένας υπεύθυνος θα φροντίζει για την εύρυθμη λειτουργία τους.
Επιπρόσθετα, επειδή δεν υπάρχει φετινή εγκύκλιος για τον ορισμό υπευθύνων Σ.Ε.Π.Ε.Η.Υ. σε ΕΠΑ.Λ. και άλλους τύπους σχολείων (τα οποία δεν ανήκουν σε Σ.Ε.Κ.), παρατηρείται το απαράδεκτο φαινόμενο σε σχολεία που διαθέτουν 3 και πλέον εργαστήρια Πληροφορικής (με φόρτο 70 και 80 εργαστηριακών ωρών διδασκαλίας), να υπάρχει μόνο ένας καθηγητής Πληροφορικής ως υπεύθυνος εργαστηρίου, επιφορτισμένος με τη σωστή προετοιμασία όλων των εργαστηρίων.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω και ότι ο υπεύθυνος εργαστηρίου έχει τρίωρη μείωση από το υποχρεωτικό του ωράριο, διακρίνεται η σαφής πρόθεση του υπουργείου, για
άλλη μια φορά, να «εξοικονομήσει» καθηγητές Πληροφορικής ώστε να τους διαθέσει στα ολοήμερα Δημοτικά.
Μη πραγματοποιώντας τις μετατάξεις καθηγητών Πληροφορικής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ώστε να διδαχθεί η Πληροφορική σε όλα τα Δημοτικά, το υπουργείο προσπαθεί να «μπαλώσει» όλα τα κενά και ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς Πληροφορικής που προέκυψαν φέτος, είτε με αποσπάσεις και κυρίως με συνεχές «κούρεμα» των ωρών Πληροφορικής από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (είτε αυτό αφορά στην ενασχόληση με τα εργαστήρια Πληροφορικής είτε στην κατάργηση μαθημάτων Πληροφορικής). Σημειωτέον ότι το κούρεμα ξεκίνησε από το 2008, με καταργήσεις αναθέσεων μαθημάτων σε καθηγητές ΠΕ19-20, και αύξηση του ορίου μαθητών σε 17 μόνο στα τμήματα ειδικότητας Πληροφορικής της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, για την παρουσία δεύτερου καθηγητή στα εργαστηριακά μαθήματα.
Οι καθηγητές Πληροφορικής της Δημόσιας Εκπαίδευσης απορρίπτουν την πολιτική του Υπουργείου Παιδείας που οδηγεί στη συνεχή υποβάθμιση της Πληροφορικής και παραπέμπει σε ένα «Νέο Ψηφιακό Σχολείο» το οποίο υπάρχει μόνο στο δικτυακό τόπο του υπουργείου Παιδείας.
Με βάση τα παραπάνω, το ΔΣ της ΕΛΜΕ Μαγνησίας ζητά από το υπουργείο Παιδείας:
1. Τον ορισμό ενός υπευθύνου Σ.Ε.Π.Ε.Η.Υ. για κάθε εργαστήριο Πληροφορικής που διαθέτει το σχολείο (είτε είναι Γυμνάσιο, Γενικό Λύκειο, ΕΠΑ.Λ., Σ.Μ.Ε.Α.Ε.) με απαλλαγή από τις εξωδιδακτικές εργασίες. Επίσης να ισχύσει η 3ωρη μείωση από το υποχρεωτικό ωράριο και στους καθηγητές Πληροφορικής που ορίζονται υπεύθυνοι εργαστηρίου στα Δημοτικά, όσο και στους εκπαιδευτικούς εργαστηρίων Σ.Ε.Κ.
2. Την μείωση του ορίου μαθητών στις εργαστηριακές ώρες τομέα-ειδικότητας Πληροφορικής των ΕΠΑ.Λ. από 17 σε 13, για την παρουσία δεύτερου καθηγητή ειδικότητας.
3. Να προχωρήσει άμεσα στις μετατάξεις καθηγητών Πληροφορικής από τη β/θμια στην α/θμια εκπαίδευση, για την κάλυψη των 480 οργανικών θέσεων Πληροφορικής που έχουν ανακοινωθεί από το καλοκαίρι για τα Ολοήμερα Δημοτικά με ΕΑΕΠ.

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Η πρόταση της ΠΕΚΑΠ για το Τεχνολογικό Λύκειο



Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τεχνολογικό Λύκειο

Η Π.Ε.ΚΑ.Π. κατέθεσε πρόταση στο Υπουργείο Παιδείας για την Πληροφορική στο Τεχνολογικό Λύκειο. Αναλυτικά:

Γενικά
Το Τεχνολογικό Λύκειο το οποίο, σύμφωνα με προηγούμενες εξαγγελίες του Υπουργείου, πρόκειται να αντικαταστήσει τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) και τις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ). ακολουθεί τη δομή του υπάρχοντος Επαγγελματικού Λυκείου (Α τάξη με μαθήματα Γενικής Παιδείας), Β και Γ τάξη με μαθήματα ειδικότητας και εισάγει το τέταρτο έτος (ειδίκευσης) για όσους μαθητές το επιθυμούν. Οι απόφοιτοι του πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε αντίστοιχες σχολές των Α.Ε.Ι. και των Α.Τ.Ε.Ι. με τους απόφοιτους του Λυκείου.
Συγκεκριμένα:
  • να έχουν πρόσβαση στα Α.Ε.Ι. και στα Α.Τ.Ε.Ι. με Πανελλήνιες εξετάσεις ως απόφοιτοι του νέου Τεχνολογικού Λυκείου
  • να μπορούν να αποκτήσουν Πτυχίο Επιπέδου 2 κατά την οδηγία 36/2005, μετά από 3 χρόνια σπουδών
  • στο τέλος της τριετούς φοίτησης θα λαμβάνουν Απολυτήριο ισότιμο με αυτό του Νέου Λυκείου
  • οι μαθητές που θα αποφοιτούν από το 4ο έτος επιτυχώς, να έχουν τη δυνατότητα  να αποκτήσουν Πτυχίο Επιπέδου 3 κατά την οδηγία 36/2005
  • η δυνατότητα παρακολούθησης του 4ου έτους να δοθεί και στους αποφοίτους του ΕΠΑ.Λ. και των Τ.Ε.Ε.
Η Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Πληροφορικής (Π.Ε.ΚΑ.Π.) θεωρεί αυτονόητη την ύπαρξη αυτόνομου τομέα Πληροφορικής με την αντίστοιχη ειδικότητα στη Β και Γ τάξη καθώς και στο 4ο έτος. Τα μαθήματα που θα διδάσκονται στην ειδικότητα πρέπει να δίνουν τα απαραίτητα εφόδια στους απόφοιτους ώστε να είναι σε θέση να εργαστούν με το πτυχίο του Λυκείου, αλλά ταυτόχρονα να έχουν τη δυνατότητα να εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Είναι επιτακτική η ανάγκη άμεσης αλλαγής και επικαιροποίησης του προγράμματος σπουδών και του εκπαιδευτικού υλικού του τομέα Πληροφορικής, καθώς η Επιστήμη της Πληροφορικής είναι γνωστό ότι εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς και δεν είναι δυνατό να βασίζεται σε εκπαιδευτικό υλικό και βιβλία που έχουν γραφθεί πριν από 10 και πλέον έτη. 
Επίσης τα μαθήματα που σχετίζονται με την Επιστήμη της Πληροφορικής, σε οποιαδήποτε ειδικότητα του Τεχνολογικού Λυκείου και αν ανήκουν θα πρέπει να ανατίθενται σε και να διδάσκονται από καθηγητές Πληροφορικής. Η ανάθεση των μαθημάτων Πληροφορικής σε καθηγητές με πιστοποιήσεις χρήσης Η/Υ, είναι λανθασμένη  και αντιπαιδαγωγική. Επιπλέον όλα τα μαθήματα Πληροφορικής θα πρέπει να είναι εργαστηριακά.
Στη διαμόρφωση των προτάσεων που ακολουθούν λάβαμε υπόψη μας τις προτάσεις των συναδέλφων και των τοπικών συλλόγων καθηγητών πληροφορικής από όλη την Ελλάδα. Στην πρότασή μας παρουσιάζονται θέσεις για την Α' τάξη, τις τάξεις ειδικότητας (Β' και Γ'), το έτος ειδίκευσης (4ο έτος), το πρόγραμμα σπουδών, το εκπαιδευτικό υλικό καθώς και υπάρχοντα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο των Πληροφορικών στην Τεχνική Εκπαίδευση.

Α' Τάξη
Σύμφωνα με την πρόταση του Υπουργείου για το Τεχνολογικό Λύκειο προβλέπεται δίωρο μάθημα γενικής παιδείας με τίτλο «Εφαρμογές πληροφορικής». Ο χειρισμός του υπολογιστή, η χρήση πακέτων λογισμικού και πολυμεσικού υλικού καθώς και η χρήση και αξιοποίηση του Διαδικτύου αποτελούν χρήσιμο και απαραίτητο επαγγελματικό εφόδιο για τους αποφοίτους της Τεχνικής εκπαίδευσης, δεδομένου του γεγονότος ότι όλο και περισσότερες ειδικότητες και παραγωγικοί τομείς απαιτούν γνώσεις και δεξιότητες στις Νέες Τεχνολογίες.
Το μάθημα αυτό επιτρέπει την εξοικείωση των μαθητών με την τεχνολογία και καλύπτει την ανάπτυξη ψηφιακής ικανότητας (βασική ικανότητα σύμφωνα με τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως αναφέρεται στην παρουσίαση του Τεχνολογικού Λυκείου). Για  αυτόν ακριβώς το λόγο το μάθημα «Εφαρμογές πληροφορικής» είναι απαραίτητο το αντίστοιχο μάθημα και στο Νέο Λύκειο. Η ύπαρξη του μαθήματος και στους δύο τύπους λυκείου θα ικανοποιήσει την απαίτηση για κοινά μαθήματα ώστε να διευκολύνεται η μετακίνηση μαθητών από τον ένα τύπο Λυκείου στον άλλο.
Για το μάθημα «Εφαρμογές πληροφορικής» θεωρούμε ότι για να εκπληρώνει τους σκοπούς του, επιβάλλεται να είναι εργαστηριακό (όπως και το σύνολο των μαθημάτων Πληροφορικής). Στην Α' τάξη πρέπει να υπάρχει μάθημα επιλογής/προσανατολισμού για τον τομέα Πληροφορικής. Από τα επτά προσφερόμενα μαθήματα επιλογής, εισαγωγικά για διάφορους τομείς, απουσιάζει μάθημα σχετικό με την Πληροφορική. Το μάθημα «Εφαρμογές πληροφορικής» που συμβάλλει στην ψηφιακή ικανότητα των μαθητών, σαφώς δεν μπορεί να λειτουργήσει ως μάθημα επιλογής/προσανατολισμού, εφόσον οι στόχοι του και κατά συνέπεια η ύλη του, αφορούν σε μάθημα γενικής παιδείας.
Η Π.Ε.ΚΑ.Π. θεωρεί απαραίτητη την ύπαρξη μαθήματος «Εισαγωγή στην επιστήμη των Υπολογιστών» ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε όσους μαθητές της Α' τάξης το επιθυμούν, να γνωρίσουν τις βασικές αρχές της επιστήμης των Υπολογιστών και τις δυνατότητες που προσφέρει η ειδικότητα της Πληροφορικής στους αποφοίτους της.

Τομέας Πληροφορικής (Τάξεις Β' και Γ')
Η αυτόνομη ύπαρξη Τομέα Πληροφορικής στο Τεχνολογικό Λύκειο είναι απαραίτητη, καθώς θεωρούμε ότι υπάρχουν δυνατότητες επαγγελματικής απασχόλησης για τους αποφοίτους του Τομέα στην αγορά εργασίας. Στην έρευνα για την Τεχνολογική εκπαίδευση αποτυπώνεται ότι το 14,4% των μαθητών επιλέγει τον τομέα Πληροφορικής. Το ποσοστό αυτό καθιστά την ειδικότητα της Πληροφορικής την πολυπληθέστερη ειδικότητα αφού ο τομέας Υγείας και Πρόνοιας, ο μόνος τομέας που έχει μεγαλύτερο αριθμό μαθητών, περιλαμβάνει πολλές ειδικότητες.
Ο μεγάλος αριθμός μαθητών που επιλέγει την Πληροφορική οφείλεται, όπως προαναφέρθηκε, στις αυξημένες ευκαιρίες απασχόλησης που προσφέρει καθώς και τη δυνατότητα εισαγωγής σε πολλά τμήματα Α.Τ.Ε.Ι. και συνεπώς οι ειδικότητες της Πληροφορικής πρέπει να συγκαταλέγονται ανάμεσα στις βασικές ειδικότητες του Τεχνολογικού Λυκείου. Για τον τομέα Πληροφορικής χρειάζεται για κάθε μάθημα να εξεταστεί το Πρόγραμμα Σπουδών, το περιεχόμενο καθώς και το εκπαιδευτικό υλικό (βιβλία,σημειώσεις και λοιπό ψηφιακό υλικό.).
Είναι πολύ σημαντικό να γίνει αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών και του εκπαιδευτικού υλικού και να διαμορφωθεί μια διαδικασία περιοδικής επικαιροποίησης των περιεχομένων τους, ώστε να είναι πάντα συμβατά με τις νέες εξελίξεις στο χώρο.

Πρόγραμμα Σπουδών
Το πρόγραμμα σπουδών πρέπει να συνδέεται άμεσα με το επαγγελματικό περίγραμμα, ώστε να διευκολύνεται η σύνδεση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας . Η ανάλυση ενός επαγγελματικού περιγράμματος, βασίζεται γενικά στην φιλοσοφία των επαγγελματικών προδιαγραφών. Ένα πρόγραμμα σπουδών, που ενσωματώνει στο περιεχόμενό του τις επαγγελματικές προδιαγραφές, με τη μορφή των μαθησιακών στόχων, καταλήγει στη χορήγηση τίτλου σπουδών δευτεροβάθμιας τεχνικής εκπαίδευσης ο οποίος πιστοποιεί ότι ο απόφοιτος διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται για την αποτελεσματική απόδοση στην εργασία του
Για την ανάπτυξη του Προγράμματος Σπουδών πρέπει αρχικά να αξιολογηθεί το υπάρχον Πρόγραμμα Σπουδών  των ΕΠΑ.Λ. καθώς και το προηγούμενο των Τ.Ε.Ε. Το Π.Σ. του Τομέα Πληροφορικής των Τ.Ε.Ε. (2000) ήταν περιεκτικό, αναλυτικό και ενδιαφέρον. Εντούτοις, δεν συμβαίνει το ίδιο με το ισχύον Π.Σ. στα ΕΠΑ.Λ., διότι η μετατροπή των Τ.Ε.Ε. σε ΕΠΑ.Λ. δεν συνοδεύτηκε από μία ουσιαστική αναδιάρθρωση και επικαιροποίηση του Π.Σ. Επίσης δεν έγινε καμία αλλαγή στα βιβλία του Τομέα. Πιο συγκεκριμένα:
  • Με τη μετατροπή των Τ.Ε.Ε. σε ΕΠΑ.Λ., κάποια μαθήματα του Π.Σ. του Τομέα Πληροφορικής καταργήθηκαν, ενώ άλλα άλλαξαν τάξη. Ως αποτέλεσμα, για μαθήματα, τα οποία διδάσκονταν σε συνέχεια από μια τάξη σε άλλη, καταργώντας το πρώτο, να είναι δύσκολη η κατανόηση του δεύτερου.
  • Ως γνωστό, οι εξελίξεις στην Πληροφορική την τελευταία δεκαετία υπήρξαν ραγδαίες και χωρίς την απαραίτητη επικαιροποίηση και ενημέρωση του Π.Σ. και του περιεχομένου των μαθημάτων, οι παρεχόμενες γνώσεις είναι παρωχημένες και μη εφαρμόσιμες στην πράξη.
  • Υπάρχουν επικαλύψεις στην ύλη διαφόρων μαθημάτων, οι οποίες δυσχεραίνουν το εκπαιδευτικό έργο.
Έχοντας ως στόχο την παροχή γενικών επαγγελματικών γνώσεων και την ανάπτυξη των απαιτούμενων επαγγελματικών δεξιοτήτων των αποφοίτων του Τομέα, για τα μαθήματα της Β' και Γ' τάξης προτείνεται να υπάρχει συνοχή και λογική συνέχεια μεταξύ τους, ώστε να επιτυγχάνεται η πληρέστερη παρουσίαση των γνωστικών αντικειμένων και η σταδιακή εμβάθυνση σε αυτά.
Τα βασικά γνωστικά αντικείμενα προτείνεται να είναι:
  • Αλγοριθμική και Προγραμματισμός
  • Πολυμέσα (Multimedia)
  • Ανάπτυξη εφαρμογών στο Διαδίκτυο (Internet)
  • Δίκτυα υπολογιστών
  • Υλικό  υπολογιστών (Hardware)
Επίσης, συμπληρωματικά, προτείνουμε την ύπαρξη μαθημάτων:
  • Λειτουργικών συστημάτων
  • Βάσεων Δεδομένων
  • Εισαγωγικό μάθημα Ψηφιακής Τεχνολογίας.
Εκτιμούμε ότι, σε κάθε μάθημα, η έμφαση πρέπει να δίνεται κυρίως στο άμεσα εφαρμόσιμο πρακτικό αποτέλεσμα και συνεπώς τονίζεται ο εργαστηριακός χαρακτήρας των μαθημάτων. Ο διαχωρισμός των ωρών των μαθημάτων σε Εργαστηριακές και Θεωρητικές δεν είναι λειτουργικός γιατί διασπά την ενότητα των μαθημάτων και δημιουργεί πρακτικά προβλήματα (ώρες διδασκαλίας, καθηγητές διαφορετικοί στο εργαστηριακό και θεωρητικό κλπ). Προτείνεται όλα τα μαθήματα να διδάσκονται στο εργαστήριο ως ενιαία μαθήματα. Το θεωρητικό μέρος των μαθημάτων (όπου αυτό απαιτείται) μπορεί να διδάσκεται στα εργαστήρια Πληροφορικής.
Το εργαστήριο είναι ο φυσικός χώρος διδασκαλίας μαθημάτων Πληροφορικής επειδή:
  • Επιτρέπει την άμεση σύνδεση της θεωρίας με την πράξη
  • Διαθέτει κατάλληλο εξοπλισμό. Τα εργαστήρια πληροφορικής είναι εξοπλισμένα με εποπτικά μέσα, υπολογιστές και σύνδεση στο Διαδίκτυο. Επιτρέπει στους μαθητές τη χρήση των υπολογιστών καθώς και του εγκατεστημένου λογισμικού, εκπαιδευτικού και εμπορικού.
  • Είναι ο κατάλληλος χώρος για εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων διδασκαλίας. Τα εργαστήρια πέρα από την πρακτική άσκηση διευκολύνουν σύγχρονες συμμετοχικές μεθόδους διδασκαλίας, ενισχύουν την ανακαλυπτική/διερευνητική μάθηση και προτρέπουν σε ομαδοσυνεργατικές μεθόδους.
Σύμφωνα με τις ώρες ειδικότητας που έχουν προβλεφθεί για κάθε τάξη  του Τεχνολογικού Λυκείου ενδεικτικά προτείνεται η παρακάτω κατανομή των ωρών στα αντίστοιχα μαθήματα:
Β' τάξη
Ώρες
Βασικές αρχές Πληροφορικής και  Ψηφιακής Τεχνολογίας
2
Λειτουργικά συστήματα
2
Υλικό Υπολογιστών
2
Αλγοριθμική και Προγραμματισμός
4
Δημιουργία Ιστοσελίδων
3
Εισαγωγή στα Δίκτυα Υπολογιστών
2
Εισαγωγή στην Τεχνολογία των Πολυμέσων
3
Σύνολο
18
Γ' τάξη
Βάσεις Δεδομένων
2
Δίκτυα Υπολογιστών
3
Συντήρηση Υπολογιστών
2
Προγραμματισμός Υπολογιστών
4
Προγραμματιστικά Εργαλεία για το Διαδίκτυο
4
Ανάπτυξη εφαρμογών Πολυμέσων
3
Προγραμματισμός σε Γραφικό Περιβάλλον
4
Σύνολο
22

Εκπαιδευτικό Υλικό

Γενικές παρατηρήσεις για τα υπάρχοντα βιβλία:
  • Τα υπάρχοντα βιβλία δε χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα στα μαθήματα ειδικότητας, ειδικά στα εργαστηριακά, όπου οι εκπαιδευτικοί κυρίως μοιράζουν σημειώσεις, ασκήσεις και παραπομπές στο Διαδίκτυο. Συνεπώς, στα μαθήματα αυτά οι καθηγητές Πληροφορικής δεν ακολουθούν πιστά το Π.Σ., αλλά εφαρμόζουν τις απαραίτητες παρεμβάσεις ανάλογα και με τις ανάγκες και τις δυνατότητες των μαθητών τους.
  • Ορισμένα βιβλία (που ήταν καλογραμμένα) χρειάζονται αναθεώρηση, ενώ άλλα πλήρη αλλαγή.
Σε ορισμένα μαθήματα, αντί για βιβλία, μπορούν να υπάρχουν σημειώσεις, εργαστηριακές ασκήσεις, πολυμεσικό υλικό, προσομοιώσεις, δείγματα διαγωνισμάτων και γενικά εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο μπορεί να αναρτάται στο Διαδίκτυο, ούτως ώστε να έχουν πρόσβαση όλοι οι μαθητές. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να γίνεται συνεχής επικαιροποίηση του εκπαιδευτικού υλικού, πράγμα αναγκαίο λόγω των ταχύτατων εξελίξεων της τεχνολογίας.
Απαραίτητη κρίνεται η ανάπτυξη σχετικού εκπαιδευτικού λογισμικού και η διανομή υπάρχοντος εκπαιδευτικού λογισμικού. Επιπλέον, για κάθε εργαστηριακό μάθημα είναι χρήσιμη η δημιουργία συγκεκριμένων εργαστηριακών ασκήσεων, οι οποίες θα συνοδεύουν το όποιο εκπαιδευτικό εγχειρίδιο του μαθήματος. Τις ασκήσεις αυτές μπορούν να ακολουθούν οι εκπαιδευτικοί κατά τη διδασκαλία του μαθήματος ή και να τις διαμορφώνουν κατάλληλα, ανάλογα με τις ανάγκες τους.
Τέλος, για να είναι λειτουργικά όλα τα παραπάνω και για να υπάρχει μία ικανοποιητική παρακολούθηση των εξελίξεων της Τεχνολογίας. Εκτιμούμε ότι πρέπει να σχεδιαστεί για τους εκπαιδευτικούς Πληροφορικής ένα σύστημα διαρκούς επιμόρφωσης (μέσω Διαδικτύου και/ή δια ζώσης επιμόρφωσης), τόσο σε κεντρικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο Περιφέρειας, ομάδας σχολείων, ακόμα και ενδοσχολικά όπου είναι δυνατόν, σε συνεργασία με τους Σχολικούς Συμβούλους Πληροφορικής.
Στο σημερινό πλαίσιο και λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική συγκυρία, η Π.Ε.ΚΑ.Π. ως επιστημονική ένωση, μπορεί να συμμετέχει ενεργά στη σχεδίαση του Προγράμματος Σπουδών, τη συγγραφή βιβλίων και τη δημιουργία ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού. Στη σχεδίαση του Προγράμματος Σπουδών πρέπει να συμμετέχουν καθηγητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθηγητές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και επαγγελματίες οι οποίοι γνωρίζουν τις ανάγκες της αγοράς.
Στη συγγραφή των βιβλίων και του εκπαιδευτικού υλικού πρέπει να εμπλέκονται κυρίως καθηγητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι έχουν αντιμετωπίσει τις δυσκολίες των μαθητών, τις ελλείψεις που παρουσιάζονται και γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να παρουσιάζεται η ύλη.

Τμήμα Ειδίκευσης

Το τμήμα ειδίκευσης (4ο έτος) ακολουθεί, σύμφωνα με προηγούμενες εξαγγελίες του Υπουργείου, μετά την αποφοίτηση και αποσκοπεί στο να δώσει περαιτέρω επαγγελματικές γνώσεις στους αποφοίτους. Η επιτυχής παρακολούθηση της τάξης αυτής θα παρέχει επαγγελματικά δικαιώματα καθώς και δυνατότητα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Κατά τη φοίτησή τους στο έτος αυτό, οι μαθητές πρέπει να διδαχθούν γνωστικά αντικείμενα άμεσα εφαρμόσιμα στην πράξη, για τα οποία υπάρχει ζήτηση στην αγορά εργασίας. Είναι σημαντικό για το έτος αυτό να προβλεφθεί πρακτική άσκηση των μαθητών σε σχετικούς οργανισμούς και εταιρείες.
Για το τμήμα Ειδίκευσης θα ακολουθήσει ξεχωριστή πρόταση της ένωσής μας για τις ειδικότητες του τομέα πληροφορικής που μπορούν να δημιουργηθούν και τα μαθήματα που θα περιλαμβάνουν. Ενδεικτικά αναφέρουμε διάφορα αντικείμενα που μπορεί να διδάσκονται στο έτος εξειδίκευσης:
  1. Εγκατάσταση και διαχείριση πακέτων CMS για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων ιστότοπων (πχ joomla, drupal).
  2. Αντικειμενοστρεφής προγραμματισμός με όλα τα βασικά του χαρακτηριστικά.
  3. Ανάπτυξη ολοκληρωμένης εφαρμογής με γραφική ή διαδικτυακή διεπαφή.
  4. Εγκατάσταση και ρύθμιση εξυπηρετητών δικτύου (web server, proxy server, ftp server, mail server κ.α.).
  5. Εγκατάσταση και ρύθμιση τοπικού δικτύου με δομημένη καλωδίωση.
  6.  Εγκατάσταση και ρύθμιση ασύρματου δικτύου.
  7. Εγκατάσταση και ρύθμιση λειτουργικών συστημάτων/εξυπηρετητών.
  8. Τεχνολογίας και αρχιτεκτονικής διαδικτύου και διαδικτυακών υπηρεσιών.
  9. Λογισμικό κινητών τηλεφώνων.
  10. Βασικές αρχές ανάλυσης συστημάτων.
  11. Ασφάλεια Υπολογιστικών συστημάτων και Δεδομένων (προστασία από ιούς/κακόβουλο λογισμικό, ηλεκτρονικές απάτες, προστασία προσωπικών δεδομένων, διαδικασίες λήψης εφεδρικών αντιγράφων κ.λ.π.).

Πρακτική Άσκηση

Η  πρακτική άσκηση θα δώσει στους  μαθητές τη δυνατότητα να εφαρμόσουν στην πράξη τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απέκτησαν κατά τις σπουδές τους, αλλά και να γνωρίσουν το εργασιακό περιβάλλον της Πληροφορικής.
Οι μαθητές των τμημάτων ειδίκευσης μπορούν να απασχολούνται σε  Δημόσιους φορείς, οργανισμούς, τράπεζες και ιδιωτικές εταιρείες  για μία περίοδο μερικών εβδομάδων υπό την επιτήρηση υπεύθυνου καθηγητή, ο οποίος θα συντονίζει και θα ελέγχει την άσκηση. Απαραίτητο είναι οι μαθητές να αναλαμβάνουν  συγκεκριμένο έργο, να κρατούν ημερολόγιο, και να παραμένουν στο χώρο εργασίας ολόκληρο το ωράριο της εργασίας.
Η περίοδος πρακτικής άσκησης μπορεί να είναι προς το τέλος του σχολικού έτους.  Απαραίτητο είναι με την επιστροφή στο σχολείο να παρουσιάσουν έκθεση με όλη τη δράση, να συζητήσουν και να  ανταλλάξουν εμπειρίες σε θέματα σχετικά με τη δουλειά τους στα πλαίσια ενός οργανωμένου μαθήματος. Για τη σχεδίαση της πρακτικής άσκησης μπορεί να χρησιμοποιηθεί το παράδειγμα των Ε.Π.Λ.
Μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική είναι η απασχόληση μαθητών για μικρό χρονικό διάστημα στη Τεχνική Στήριξη των σχολικών μονάδων (τα σημερινά ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕΤ.), όπου θα μπορούν σε πραγματικές συνθήκες να ασχολούνται με την εγκατάσταση και συντήρηση υπολογιστών, εργαστηρίων, δικτύων και από την άλλη θα μπορούν να αποτελέσουν μια σημαντική βοήθεια για καλύτερη υποστήριξη των σχολικών μονάδων.

Πληροφορική  και Τ.Π.Ε. στις υπόλοιπες Ειδικότητες
Η συντριπτική πλειοψηφία των αποφοίτων του Τεχνολογικού Λυκείου θα αναζητήσουν εργασία στον ιδιωτικό τομέα ή θα επιδιώξουν να αναπτύξουν ατομική επαγγελματική δραστηριότητα. Όπως αναφέρθηκε, οι Τ.Π.Ε. μπορούν να αποτελέσουν βασικό επαγγελματικό εφόδιο των αποφοίτων αυτών, ικανό να τους δώσει συγκριτικό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας, αλλά και να προωθήσει ουσιαστικά την ατομική επαγγελματική τους εξέλιξη. Συνήθως οι υποψήφιοι εργοδότες και πελάτες εκτιμούν αυξημένες ικανότητες χρήσης των Τ.Π.Ε. σε θέματα επικοινωνίας και παρουσίασης στο πεδίο εργασίας, ακόμα και σε (σχετικά παγιωμένες - από πλευράς προσέγγισης, όχι τεχνολογίας) τεχνικές ειδικότητες, όπως του μηχανικού αυτοκινήτων ή του ψυκτικού. Η έλλειψη σχετικών ψηφιακών δεξιοτήτων μπορεί να αποτελέσει ακόμα και στοιχείο επαγγελματικού αποκλεισμού σε κάποιες περιπτώσεις, όπως σε συνθήκες υψηλού ανταγωνισμού ή στη διεκδίκηση ανάληψης εργολαβιών με αυστηρά κριτήρια παρακολούθησης και πιστοποίησης.
Τα προγράμματα σπουδών θα πρέπει να αναγνωρίζουν αυτή τη σύγκλιση των παραδοσιακών επαγγελματικών δραστηριοτήτων με τις Τ.Π.Ε. Πιστεύουμε ότι σε όλες τις ειδικότητες θα πρέπει να υπάρχουν μαθήματα που να εκμεταλλεύονται το υπόβαθρο που θα αποκτούν οι μαθητές στο μάθημα «Εφαρμογές Πληροφορικής» της Α' τάξης και να τους εφοδιάζουν με προχωρημένες δεξιότητες, τόσο προσανατολισμένες σε γενικής φύσης επαγγελματικές δραστηριότητες, όσο και εξειδικευμένες κατάλληλα στην ειδικότητά τους.
Συγκεκριμένα, προτείνουμε:
  • Μάθημα Πληροφορικής με τίτλο «Λογισμικό Παραγωγικότητας», για όλες τις τεχνικές ειδικότητες στη Β' τάξη, διάρκειας δύο ωρών εβδομαδιαία. Το αντικείμενο του μαθήματος θα είναι η αξιοποίηση των Τ.Π.Ε. και ιδιαίτερα του ελεύθερου/ανοιχτού λογισμικού και των τεχνολογιών του Διαδικτύου στον εργασιακό χώρο. Το μάθημα θα πρέπει να περιλαμβάνει θέματα όπως η δημιουργία ψηφιακού υλικού προβολής και ενημέρωσης και η χρήση κατάλληλων εργαλείων λογισμικού για την δημοσίευσή του στο Διαδίκτυο, η διαχείριση χρόνου, υλικού, επαφών και πελατολογίου μιας ατομικής ή μικρής επιχείρησης και η ανάπτυξη δεξιοτήτων επαγγελματικής παρουσίασης.
  • Μάθημα με τίτλο «Εφαρμογές Η/Υ» στη Γ' και Δ' τάξη, διάρκειας δύο ωρών εβδομαδιαία, στο οποίο οι μαθητές να χρησιμοποιούν εξειδικευμένα προγράμματα υπολογιστών και τεχνολογιών Πληροφορικής κατάλληλα για την ειδικότητα τους. Για παράδειγμα, λογισμικό σχεδιασμού με χρήση Η/Υ (CAD) μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μηχανολόγους και δομικούς. Υδραυλικοί, ψυκτικοί και συναφείς ειδικότητες θα ενδιαφερθούν για λογισμικό υπολογισμού ψυκτικών φορτίων, θερμικών απωλειών, σχεδίασης δικτύων φυσικού αερίου, ύδρευσης, αποχέτευσης, αεραγωγών. Ηλεκτρολόγοι θα αξιοποιήσουν λογισμικό σχεδιασμού ηλεκτρικών εγκαταστάσεων χαμηλής τάσης κλπ. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κάποιο από αυτό το λογισμικό υπάρχει ήδη στα σχολεία ή είναι διαθέσιμο δωρεάν στο Διαδίκτυο. Ειδικά στη Δ' τάξη και για λόγους επικαιροποίησης, το μάθημα μπορεί να περιέχει σε προχωρημένη μορφή στοιχεία του μαθήματος «Λογισμικό Παραγωγικότητας» της Β' τάξης, με την απαραίτητη, όμως, προσαρμογή στην κάθε ειδικότητα και τις ιδιαιτερότητές της. Στα μαθήματα αυτά θα πρέπει να συμμετέχει μαζί με τον καθηγητή της ειδικότητας και ένας καθηγητής πληροφορικής, ώστε το εξειδικευμένο αντικείμενο των συγκεκριμένων μαθημάτων να διατηρείται τεχνολογικά επίκαιρο και να συνδέεται με τις γενικότερες αρχές της πληροφορικής.

Υπάρχοντα προβλήματα

Με την εφαρμογή του Τεχνολογικού Λυκείου πρέπει να αντιμετωπιστούν γνωστά προβλήματα και ελλείψεις του σημερινού Επαγγελματικού Λυκείου.
  1. Αναθέσεις
Να μην επαναληφθεί το φαινόμενο που παρουσιάστηκε με τις αναθέσεις μαθημάτων στα ΕΠΑ.Λ., όπου οι καθηγητές Πληροφορικής των κλάδων ΠΕ19-ΠΕ20 δεν μπορούσαν να διδάξουν μαθήματα Πληροφορικής σε άλλους τομείς, ενώ αντίθετα μπορούσαν να διδάξουν μαθήματα Πληροφορικής, απλώς πιστοποιημένοι στις Τ.Π.Ε., συνάδελφοι άλλων ειδικοτήτων. Επαναλαμβάνουμε ότι οι αναθέσεις μαθημάτων Πληροφορικής σε καθηγητές με πιστοποίηση χρήσης Η/Υ είναι αντιεπιστημονική  και αντιπαιδαγωγική.
  1. Εργαστήρια
Να αλλάξει η καταφανώς άδικη ρύθμιση η οποία ισχύει σήμερα στα ΕΠΑ.Λ. και προβλέπει ότι ΜΟΝΟ στα εργαστηριακά μαθήματα του τομέα Πληροφορικής διατίθεται δεύτερος εκπαιδευτικός, εφόσον υπάρχουν τουλάχιστον δεκαεπτά (17) μαθητές, ενώ σε όλες τις άλλες ειδικότητες το μάθημα διεξάγεται από δύο εκπαιδευτικούς σε τμήματα με τουλάχιστον δεκατρείς (13) μαθητές.
Να ισχύσει και για τους υπεύθυνους εργαστηρίων Πληροφορικής Σ.Ε.Κ. η 3ωρη εργαστηριακή απασχόληση, όπως ισχύει για τους καθηγητές/υπεύθυνους των εργαστηρίων στα Γυμνάσια και στα Λύκεια. Αυτό απαιτείται ειδικά τώρα που τα Σ.Ε.Κ. φιλοδοξούν να γίνουν βασικά εκπαιδευτικά κέντρα πραγματοποίησης εργαστηριακών μαθημάτων τόσο για τα σχολεία Δευτεροβάθμιας Τεχνικής - Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, όσο και για τα προγράμματα Δια Βίου Μάθησης.
  1. Εκπαιδευτικοί ΤΕ01.13
Η διδασκαλία των μαθημάτων Πληροφορικής στην Τεχνική Εκπαίδευση σε όλες τις περιπτώσεις απαιτεί τη χρήση του Εργαστηρίου Πληροφορικής. Επίσης, για τη διδασκαλία των μαθημάτων Πληροφορικής απαιτούνται ειδικές επιστημονικές γνώσεις και όχι δεξιότητες χρήσης του εργαστηρίου ή κάποιων εργαλείων. Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι δεν υπάρχει ειδικός λόγος ύπαρξης εργαστηριακών καθηγητών ΤΕ01.13 για τα εργαστήρια Πληροφορικής, όπως για παράδειγμα απαιτείται στο Μηχανολογικό τομέα.
Για την κάλυψη των συναδέλφων TE01.13 οι οποίοι ήδη υπηρετούν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και διαθέτουν πτυχίο πανεπιστημιακού επιπέδου προτείνουμε να έχουν μόνο ως Β' ανάθεση ορισμένα εργαστηριακά μαθήματα και να αναλαμβάνουν τη διδασκαλία αυτών ως δεύτεροι, με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει άλλος καθηγητής ΠΕ19-20, ο οποίος μπορεί να διδάξει τα μαθήματα αυτά.
  1. Εργαστηριακός Εξοπλισμός
Ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι ο πεπαλαιωμένος εργαστηριακός εξοπλισμός σε αρκετά εργαστήρια με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες των μαθητών ειδικά σε μαθήματα που έχουν αυξημένες απαιτήσεις. Επίσης πρέπει να λυθούν τα προβλήματα που παρατηρούνται με την έλλειψη του απαραίτητου λογισμικού ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες όλων των μαθημάτων. Να υπάρξει υποστήριξη για τη δημιουργία βιβλιοθηκών λογισμικού και εκπαιδευτικών εφαρμογών.
Προτείνεται να εξεταστεί η χρήση ανοικτού και ελευθέρου λογισμικού. Το ανοικτό λογισμικό αποτελεί μία αξιόλογη και ασφαλή λύση το οποίο πέρα από την προφανή οικονομική του διάσταση, εφόσον η χρήση του είναι δωρεάν, δίνει τη δυνατότητα αποδοτικής χρησιμοποίησης παλαιότερου τεχνολογικά υλικού και εργαστηρίων. Επιπλέον κατά την άποψή μας πρέπει να δοθεί έμφαση στη δημιουργία κοινότητας ανοικτού και ελεύθερου λογισμικού για την εκπαίδευση και τον εξελληνισμό ήδη υπάρχοντος λογισμικού.

Το Δ.Σ. της Π.Ε.ΚΑ.Π.

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Tα 1.138 Δημοτικά Σχολεία που θα εξοπλιστούν με laptop και συναφή εξοπλισμό


Η Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Δράσεων (Ε.Υ.Ε. Ε.Δ.) του υπουργείου Παιδείας , προκήρυξε διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό για τον εξοπλισμό 1.138 Δημοτικών Σχολείων :
-κινητών εργαστηρίων πληροφορικής (φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές σε
τροχήλατα ερμάρια),
‐ μεμονωμένων φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών,
‐ την εγκατάσταση δικτυακού εξοπλισμού και δομημένης καλωδίωσης στις
αίθουσες των δημοτικών σχολείων που περιλαμβάνονται στο Έργο,
‐ την εγκατάσταση λειτουργικών συστημάτων και λογισμικών,
‐ την παροχή υπηρεσιών παράδοσης, εγκατάστασης, θέσης σε πλήρη λειτουργία και επιτόπιας επίδειξης του εξοπλισμού ‐ εκπαίδευσης.
Ειδικότερα, θα γίνει προμήθεια φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών και συναφούς εξοπλισμού στα ακόλουθα 1.138 Δημοτικά
Σχολεία:
ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΚΉΡΥΞΗΣ ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΜΕ ΤΑ 1.138 ΣΧΟΛΕΙΑ
1. Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία που θα εφαρμόσουν το ΕΑΕΠ από τη σχολική χρονιά 2011‐2012. (Σχολικές Μονάδες Τύπου Ι)
• Εκατόν εξήντα ένα (161) Δημοτικά Σχολεία, καθένα από τα οποία θα παραλάβει δέκα (10) φορητούς Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές, ένα (01) ειδικό τροχήλατο ερμάριο για την αποθήκευση και φόρτιση των Η/Υ, τοπικό δίκτυο στις αίθουσες διδασκαλίας, μέσω του οποίου θα διασφαλίζεται η αποτελεσματική σύνδεση των Η/Υ στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, εγκατάσταση λογισμικών.
2. Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία από το σύνολο των 800 Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων με ΕΑΕΠ, τα οποία για διάφορους λόγους δεν προμηθεύτηκαν κινητό εργαστήριο πληροφορικής μέσω του Πιλοτικού Προγράμματος στο πλαίσιο της Πρόσκλησης 80 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» (Σχολικές Μονάδες Τύπου Ι)
• Τριάντα έξι (36) Δημοτικά Σχολεία, καθένα από τα οποία θα παραλάβει δέκα (10) φορητούς Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές, ένα (01) ειδικό τροχήλατο ερμάριο για την αποθήκευση και φόρτιση των Η/Υ, τοπικό δίκτυο στις αίθουσες διδασκαλίας, μέσω του οποίου θα διασφαλίζεται η αποτελεσματική σύνδεση των Η/Υ στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, εγκατάσταση λογισμικών.
3. Μονοθέσια, διθέσια και τριθέσια Δημοτικά Σχολεία. (Σχολικές Μονάδες Τύπου ΙΙ, Τύπου ΙΙΙ και Τύπου ΙV αντίστοιχα)
• Ενιακόσια σαράντα τρία (943) Δημοτικά Σχολεία, καθένα από τα οποία θα προμηθευτεί ένα (01) φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή, τοπικό δίκτυο σε συγκεκριμένες αίθουσες διδασκαλίας, μέσω του οποίου θα διασφαλίζεται η αποτελεσματική σύνδεση του Η/Υ στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, εγκατάσταση λογισμικών.

 Πηγή: ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Κέντρα Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών


Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κέντρα Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών


Η Π.Ε.ΚΑ.Π., με αφορμή τη στελέχωση των Κέντρων Πληροφορικής και Νέων

Τεχνολογιών με νέους Υπευθύνους και Τεχνικούς Υπευθύνους, συγχαίρει θερμά τους

συναδέλφους που επελέγησαν από την πρόσφατη αναβαθμισμένη διαδικασία και τους

εύχεται κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο τους.

Επιδίωξη του Δ.Σ. είναι η στενή συνεργασία με τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕΤ για θέματα

Πληροφορικής στην Εκπαίδευση, αλλά και στη διοργάνωση τοπικά επιμορφωτικών

σεμιναρίων και ενημερωτικών ημερίδων, με τεχνολογικό ή εκπαιδευτικό περιεχόμενο.

Το Δ.Σ. της Π.Ε.ΚΑ.Π.

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Προκήρυξη Διδακτορικής Διατριβής

Tο Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προκηρύσσει μια θέση Υποψήφιου Διδάκτορα στην ερευνητική περιοχή των Εφαρμογών ΤΠΕ στην Εκπαίδευση και την Ειδική Αγωγή. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστείλουν το βιογραφικό τους σημείωμα στη διεύθυνση karagian@uth.gr.

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Υπόμνημα στο Υπουργείο Παιδείας



Αθήνα, 9 Οκτωβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Υπόμνημα στο Υπουργείο Παιδείας

Η Π.Ε.ΚΑ.Π. κατέθεσε υπόμνημα στο Υπουργείο Παιδείας για τα ζητήματα Πληροφορικής που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, τόσο στη δευτεροβάθμια, όσο και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Αναλυτικά:

Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο
Επανερχόμαστε στο θέμα της κατάργησης των μαθημάτων πληροφορικής στο Γενικό Λύκειο. Οι αλλαγές στο Λύκειο που ξεκίνησαν από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου, είχαν ως αποτέλεσμα να εφαρμοστεί ημιτελώς ένα σχέδιο με αλλαγές μόνο στα μαθήματα της Α' και Β' Λυκείου. Θεωρούμε αδιανόητο για την εποχή μας, την εποχή της τεχνολογίας και της ψηφιακής εξέλιξης, να μην διδάσκεται μάθημα γενικής παιδείας Πληροφορικής στις τάξεις του Λυκείου.
Υπάρχει μια κακώς εννοούμενη ταύτιση της Πληροφορικής ως Επιστήμης με τη χρήση της ως εργαλείου στους υπολογιστές (Τ.Π.Ε.), που οδηγεί σε στρεβλώσεις στη
διδασκαλία των μαθημάτων. Η Πληροφορική συχνά δεν αναγνωρίζεται ως επιστήμη από παράγοντες του Υπουργείου, αλλά θεωρείται δεξιότητα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μάθημα γενικής παιδείας και επιπλέον στις ισχύουσες αναθέσεις μαθημάτων (Υ.Α. 118842/Γ2/17-09-2008 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει) δίνεται η δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς άλλων ειδικοτήτων, με μοναδικό προσόν μια πιστοποίηση στη βασική χρήση Η/Υ, να διδάσκουν μαθήματα Πληροφορικής στα ΕΠΑ.Λ. Από την άλλη πλευρά, στους εκπαιδευτικούς Πληροφορικής η δεύτερη ανάθεση αφορά ελάχιστα μαθήματα, ακόμα και σε περιπτώσεις που έχουν διδαχθεί μεγάλο αριθμό αντίστοιχων μαθημάτων στις σπουδές τους. Τα μαθήματα αυτά αναγνωρίζονται από αντίστοιχα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά αυτή η γνώση δεν αναγνωρίζεται πουθενά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Γυμνάσιο
Στα πλαίσια της αναβάθμισης της παρεχόμενης Πληροφορικής Παιδείας, το μάθημα
της Πληροφορικής αναβαθμίστηκε πιλοτικά στο Γυμνάσιο σε δίωρο, αναγνωρίζοντας έτσι την ανάγκη για την ορθότερη διδασκαλία των μαθημάτων Πληροφορικής. Η εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος σε όλα τα Γυμνάσια της χώρας θα αποτελέσει το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.
Θα πρέπει βέβαια αντίστοιχα να συνεχιστεί η ποιοτική αναβάθμιση στο περιεχόμενο των Προγραμμάτων Σπουδών, αλλά και να ληφθεί υπόψη ότι τα εργαστηριακά μαθήματα σε όλο το φάσμα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για να διδαχθούν ορθά θα πρέπει να γίνονται με έναν μαθητή ανά υπολογιστή. Ακόμη σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις στη διδασκαλία εργαστηριακών μαθημάτων, όπως αυτή τη στιγμή ισχύει για τα εργαστηριακά μαθήματα Πληροφορικής των ΕΠΑ.Λ. σε σχέση με των άλλων ειδικοτήτων ή τη διδασκαλία των μαθημάτων Πληροφορικής στα Δημοτικά.
Άλλωστε, στα πλαίσια της προκηρυχθείσας πιστοποίησης στις Τ.Π.Ε., σαφώς δεν επαρκεί ένα μονόωρο μάθημα, ούτε η διδασκαλία από έναν εκπαιδευτικό σε μεγάλο αριθμό μαθητών. Θα πρέπει να υπάρχει δεύτερος εκπαιδευτικός από ένα λογικό αριθμό μαθητών και πάνω ή το τμήμα να χωρίζεται για την εργαστηριακή διδασκαλία, όπως είχε εφαρμοστεί παλιότερα.
Με την ορθή και αποτελεσματική διδασκαλία της Πληροφορικής στο Γυμνάσιο θα ικανοποιηθεί ένα πάγιο κοινωνικό αίτημα, αυτό της αναγνώρισης των βασικών γνώσεων χρήσης υπολογιστή χωρίς πρόσθετο κόστος για τους απόφοιτους της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, καθώς σήμερα οι μαθητές αναγκάζονται να καταφύγουν σε πιστοποίηση που διενεργείται από ιδιωτικούς φορείς και στοιχίζει ακριβά στην ελληνική οικογένεια.

Πρωτοβάθμια εκπαίδευση
Επισημαίνουμε επίσης το πρόβλημα που δημιουργείται στις διαδικασίες απόσπασης και διάθεσης καθηγητών Πληροφορικής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς με τις παρούσες συνθήκες εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν μπορούν να ζητήσουν απόσπαση από το ΠΥΣΔΕ που ανήκουν στο ΠΥΣΠΕ του ίδιου νομού, με αποτέλεσμα αν διατεθούν από το οικείο ΠΥΣΔΕ, τελικά να έπονται των αποσπασμένων στις τοποθετήσεις. Βέβαια, όλα τα προβλήματα αυτά μπορούν να λυθούν εφόσον προχωρήσει άμεσα η διαδικασία πλήρωσης των οργανικών θέσεων που έχουν δημιουργηθεί στην Πρωτοβάθμια με την κοινή Υ.Α. 50200/>1 (ΦΕΚ 1493/τ.Β'/04-05-2012), καθώς και με τη στελέχωση με εκπαιδευτικούς πληροφορικής σε οργανικές θέσεις σε όλα τα Δημοτικά της χώρας.
Εργαστήρια Πληροφορικής (Σ.Ε.Π.Ε.Η.Υ.) - Υπεύθυνοι εργαστηρίων
Στην εγκύκλιο 106549/Γ7/14-09-2012 "Επιλογή και αρμοδιότητες των Υπευθύνων
Σ.Ε.Π.Ε.Η.Υ. Γυμνασίων, ΓΕΛ >/θμιας Εκπ/σης" δεν συμπεριλαμβάνονται τα εργαστήρια Σ.Ε.Π.Ε.Η.Υ. των ΕΠΑ.Λ. και των Σ.Μ.Ε.Α.Ε. και επιπλέον σε σχολικές μονάδες με περισσότερα εργαστήρια ορίζεται ένας υπεύθυνος για όλα τα εργαστήρια σε αντίθεση με ότι ίσχυε τις προηγούμενες χρονιές, αγνοώντας το φόρτο εργασίας που έχει ένα σχολικό εργαστήριο Σ.Ε.Π.Ε.Η.Υ.
Επιπλέον θα πρέπει να αναγνωριστεί και στους υπεύθυνους εργαστηρίων
Πληροφορικής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης η 3ωρη εργαστηριακή απασχόληση.
Υπενθυμίζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στη δυνατότητα ορισμού ως υπεύθυνων
εργαστηρίων Πληροφορικής άλλων εκπαιδευτικών εκτός του κλάδου Πληροφορικής ΠΕ19 / ΠΕ20. Χωρίς κανένα προφανή λόγο, τα εργαστήρια Πληροφορικής στην Πρωτοβάθμια αντιμετωπίζονται τελείως διαφορετικά από αυτά της >ευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Επίσης τα Σ.Ε.Π.Ε.Η.Υ. δεν χρησιμοποιούνται μόνο για τα μαθήματα Πληροφορικής, αλλά στα πλαίσια της αναμόρφωσης των προγραμμάτων σπουδών,
χρησιμοποιούνται τόσο για την υλοποίηση του Ψηφιακού Σχολείου και της ενσωμάτωσης των Τ.Π.Ε. στη διδασκαλία των μαθημάτων, όσο και για τις αυξημένες ανάγκες της Ερευνητικής Εργασίας, που από φέτος διδάσκεται εκτός από την Α' και στη Β΄ τάξη του Λυκείου.

Επιμόρφωση εκπαιδευτικών ΠΕ19/ΠΕ20

Ένα σημαντικό ακόμα θέμα, εκτός από την ποιοτική αναβάθμιση των διδασκόμενων
μαθημάτων σε αριθμό ωρών και περιεχόμενο, είναι η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών Πληροφορικής. Σε λίγες μέρες ξεκινούν οι διαδικασίες για την επιμόρφωση Β' επιπέδου των εκπαιδευτικών Πληροφορικής ΠΕ19 / ΠΕ20 και εκτός από αυτούς δίνεται η δυνατότητα να κάνουν αιτήσεις για την επιμόρφωσή τους και εκπαιδευτικοί άλλων κλάδων που διδάσκουν μαθήματα Πληροφορικής. Αναλύσαμε παραπάνω τις θέσεις μας για τις αναθέσεις των μαθημάτων και τα κριτήρια, οπότε θεωρούμε αδιανόητο κάτι τέτοιο, ειδικά από τη στιγμή που δεν θα μπορούν να καλυφθούν στην επιμόρφωση όλοι οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί του κλάδου.
Επίσης, μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για τη δυνατότητα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως η
νησιωτική χώρα. Όπως καταλαβαίνετε, θα πρέπει να υπάρξει δυνατότητας αξιοποίησης της τεχνολογίας και των σύγχρονων μεθόδων διδασκαλίας (τηλεεκπαίδευση, εξ' αποστάσεως εκπαίδευση και ηλεκτρονική μάθηση) και για αυτούς, σε άλλη περίπτωση θα αποτελεί διάκριση εις βάρος τους, καθώς εκτός από τον αποκλεισμό τους στην επιμόρφωση θα υπολείπονται και σε μοριοδότηση για μελλοντικές θέσεις ευθύνης σε σύγκριση με συναδέλφους τους που υπηρετούν σε αστικά κέντρα και έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οποιαδήποτε επιμόρφωση δια ζώσης.
Επιπλέον θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ώστε να αναγνωρίζεται στους
καθηγητές Πληροφορικής η γνώση βασικής χρήσης Η/Υ, ώστε να αποφευχθούν στο
μέλλον προβλήματα που ανακύπτουν συνεχώς σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα.
(προκήρυξη θέσεων υπευθύνων Σ.Σ.Ν., υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων, Διευθυντών Σ.Δ.Ε. κ.α.)

Σχολικοί Σύμβουλοι Πληροφορικής

Στις προκηρύξεις Υ.61/92314/>2/13-09-2006 και Υ-17/21478/δ2/21-02-2011 των
θέσεων Σχολικών Συμβούλων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δεν έχει δοθεί η δυνατότητα στους συναδέλφους του κλάδου ΠΕ20 να συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής Σχολικών Συμβούλων. Θεωρούμε ότι πρέπει να αρθεί αυτή η αδικία, καθώς οι αναθέσεις των μαθημάτων Πληροφορικής σε Γυμνάσιο, Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο γίνονται στους καθηγητές Πληροφορικής των κλάδων ΠΕ19 και ΠΕ20 με ενιαίο τρόπο και χωρίς καμιά διάκριση (Ν2009/1992). Τα προβλήματα αυτά θα μπορούσαν να λυθούν με ενοποίηση των κλάδων ΠΕ19 και ΠΕ20 σε ένα κλάδο ΠΕ19 με δύο υπο-κλάδους ΠΕ19.01 και ΠΕ19.02 αντίστοιχα. Ακόμα θα πρέπει να υπάρχει η πρόβλεψη ώστε οι Σχολικοί Σύμβουλοι Πληροφορικής να έχουν την ευθύνη της επιστημονικής καθοδήγησης και των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Επιπλέον προτείνουμε την αύξηση του αριθμού των Σχολικών Συμβούλων Πληροφορικής, διότι οι 27 θέσεις που υπάρχουν σήμερα δεν επαρκούν για την επιστημονική καθοδήγηση των χιλιάδων εκπαιδευτικών Πληροφορικής που υπηρετούν στις σχολικές μονάδες της χώρας.

Διορισμοί - Παιδαγωγική επάρκεια

Κλείνοντας, θα θέλαμε για άλλη μια φορά να επισημάνουμε το θέμα των διορισμών
των διοριστέων του ΑΣΕΠ του 2008, αλλά και της εξόφθαλμης αναγνώρισης της
παιδαγωγικής επάρκειας μόνο ενός τμήματος Πληροφορικής από τα περίπου 40 της
χώρας. Μάλιστα, η αναγνώριση αυτή έχει βασιστεί σε γνωμοδότηση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για ένα μέρος αποφοίτων του τμήματος (συγκεκριμένων ετών εισαγωγής) και με αναιτιολόγητη απόφαση συμπεριέλαβε εσαεί όλους τους αποφοίτους του τμήματος.
Άποψή μας αποτελεί ότι θα πρέπει να συμπεριληφθούν όλα τα τμήματα Πληροφορικής στις καθηγητικές σχολές, όπου ανήκουν και αντίστοιχα τμήματα Μαθηματικών, Φυσικών κ.α. και αντίστοιχα στα νέα Προγράμματα Σπουδών να εναρμονιστούν κατευθύνσεις εκπαίδευσης σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Ν. 3848/2010.
Η Ένωσή μας εκφράζει την επιθυμία να καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις για
τη σωστή διδασκαλία της Πληροφορικής. Η διδασκαλία της Πληροφορικής θα πρέπει να αποκτήσει το κύρος που της αναλογεί και που αναγνωρίζεται από την κοινωνία στο σύνολό της. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό μπορεί να γίνει και χωρίς πρόσθετο οικονομικό κόστος, αξιοποιώντας τους εκπαιδευτικούς του κλάδου μας και τις προτάσεις μας. Ελπίζουμε ότι η νέα ηγεσία του Υπουργείου θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων μακριά από μικροκομματικές αντιλήψεις και πελατειακές τακτικές, αποφασίζοντας με γνώμονα μόνο το καλό των μαθητών και αυριανών πολιτών.

Το Δ.Σ. της Π.Ε.ΚΑ.Π.__

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

7o Συνέδριο Καθηγητών Πληροφορικής στη Θεσσαλονίκη


 

Η Π.Ε.ΚΑ.Π. και το τοπικό Παράρτημα Θεσσαλονίκης διοργανώνουν σε συνεργασία με
το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το 7o
Πανελλήνιο Συνέδριο Καθηγητών Πληροφορικής με θέμα: «Η Πληροφορική στην
Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση - Προκλήσεις και Προοπτικές».
Το συνέδριο θα διεξαχθεί από 12 έως 14 Απριλίου 2013 στην πόλη της Θεσσαλονίκης
και σκοπός του είναι η ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας σε θέματα που αφορούν
τις σύγχρονες προσεγγίσεις της διδασκαλίας και διδακτικής της Πληροφορικής.
Λεπτομέρειες για τις ημερομηνίες και οδηγίες για τη συγγραφή και υποβολή των εργασιών,
θα δοθούν στην 1η ανακοίνωση του Συνεδρίου, εντός του Σεπτεμβρίου.
Υπεύθυνοι της διοργάνωσης είναι οι:
Σκίκος Νικόλαος, Πρόεδρος Π.Ε.ΚΑ.Π., Υπεύθυνος Συντονιστικής Επιτροπής
Τσοπόκης Ιωάννης, Γενικός Γραμματέας Π.Ε.ΚΑ.Π., Υπεύθυνος Οργανωτικής Επιτροπής
Δαλάκα Ευγενία, Ταμίας Π.Ε.ΚΑ.Π., Υπεύθυνος Επιστημονικής Επιτροπής
Κανίδης Ευάγγελος, Μέλος Δ.Σ. Π.Ε.ΚΑ.Π., Υπεύθυνος Επιτροπής Κριτών
Βαϊτσίδης Χρήστος, Μέλος Δ.Ε. Π.Ε.ΚΑ.Π. Θεσσαλονίκης, Υπεύθυνος Επιτροπής
Υποστήριξης Συνεδρίου.
 
Πηγή: ΠΕΚΑΠ

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

19/09/2012 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ (Κ.Σ.Ε.) - 4η ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ Β ΕΠΙΠΕΔΟΥ

Δημοσιεύθηκε Ανακοίνωση - Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τα Κέντρα Στήριξης Επιμόρφωσης (Κ.Σ.Ε.) για την υλοποίηση επιμορφωτικών προγραμμάτων κατά την 4η επιμορφωτική περίοδο (προβλεπόμενη έναρξη: Νοέμβριος 2012) της Πράξης «Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και εφαρμογή των ΤΠΕ στη διδακτική πράξη» του Ε.Π. «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ (2007-2013), που υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και του Ελληνικού Δημοσίου.
Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τα ενδιαφερόμενα ΚΣΕ είναι η Πέμπτη 4η Οκτωβρίου 2012.
Πατήστε εδώ για να δείτε το κείμενο της Πρόσκλησης

Πηγή: http://b-epipedo2.cti.gr

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

18/9/2012 ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ Β’ ΕΠΙΠΕΔΟΥ – ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

Εντός του Νοεμβρίου 2012, θα ξεκινήσει η νέα – τέταρτη - περίοδος επιμόρφωσης Β' επιπέδου, στο πλαίσιο της Πράξης «Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και εφαρμογή των ΤΠΕ στη διδακτική πράξη» του Ε.Π. «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ (2007-2013), που υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και του Ελληνικού Δημοσίου.

Τα προγράμματα περιλαμβάνουν 96 διδακτικές ώρες και διεξάγονται σε Κέντρα Στήριξης Επιμόρφωσης, σε όλους τους νομούς της χώρας.
Μέχρι τώρα, σε προηγούμενες επιμορφωτικές περιόδους, έχουν συμμετάσχει περίπου 15.000 εκπαιδευτικοί.
Στα προγράμματα επιμόρφωσης Β' επιπέδου μπορούν να συμμετάσχουν μόνιμοι εκπαιδευτικοί καθώς και αναπληρωτές των κλάδων ΠΕ02 (Φιλόλογοι), ΠΕ03 (Μαθηματικοί), ΠΕ04 (Φυσικές Επιστήμες), ΠΕ70 (Δάσκαλοι) και ΠΕ60 (Νηπιαγωγοί), με την προϋπόθεση ότι έχουν πιστοποιηθεί στις βασικές δεξιότητες ΤΠΕ (Α' επίπεδο). Σε αυτή την επιμορφωτική περίοδο μπορούν επίσης να συμμετάσχουν εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ19-20 (Πληροφορικής). Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και εκπαιδευτικοί «συναφών» κλάδων, δηλαδή εκπαιδευτικοί που κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά διδάσκουν μαθήματα των παραπάνω κλάδων, ως πρώτη ή δεύτερη ανάθεση.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό ενεργειών της Πράξης για την 4η περίοδο επιμόρφωσης, προβλέπονται τα παρακάτω έως την έναρξη των μαθημάτων στα Κέντρα Στήριξης Επιμόρφωσης (ΚΣΕ):
  • Εντός της τρέχουσας εβδομάδας, δημοσίευση Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος προς τα Κέντρα Στήριξης Επιμόρφωσης (ΚΣΕ) Β’ επιπέδου για την υλοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης Β’ επιπέδου στο πλαίσιο της επικείμενης τέταρτης περιόδου και υποβολή αιτήσεων ΚΣΕ μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου 2012.
  • Εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Οκτωβρίου 2012, επιλογή (μέσα από διαδικασία κλήρωσης), ικανού αριθμού ΚΣΕ που θα υλοποιήσουν τον προβλεπόμενο αριθμό προγραμμάτων επιμόρφωσης ανά κλάδο και διεύθυνση εκπαίδευσης και υποβολή προγραμμάτων από τα ΚΣΕ που κληρώθηκαν να υλοποιήσουν προγράμματα κατά τη 4η περίοδο επιμόρφωσης.
  • Εντός του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Οκτωβρίου, έναρξη υποβολής αιτήσεων εκπαιδευτικών για συμμετοχή στα προγράμματα επιμόρφωσης Β’ επιπέδου.
  • Εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Νοεμβρίου 2012, ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων και κατανομής των εκπαιδευτικών στα προγράμματα επιμόρφωσης, ανακοίνωση αποτελεσμάτων (ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος της Πράξης) και εγγραφές.
  • Τα μαθήματα αναμένεται να ξεκινήσουν στα μέσα Νοεμβρίου 2012.
Για άμεση ενημέρωση σχετικά με τα παραπάνω και τις ακριβείς ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων, οι οποίες γίνονται ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος της Πράξης, κλπ., καθώς και άλλες λεπτομέρειες σχετικά με τη διεξαγωγή των προγραμμάτων, οι ενδιαφερόμενοι (υποψήφιοι επιμορφούμενοι εκπαιδευτικοί, επιμορφωτές Β’ επιπέδου, ΚΣΕ κ.α.) παρακαλούνται να επισκέπτονται τον υποστηρικτικό κόμβο του έργου «Πύλη Ενημέρωσης και Συνεργασίας Β’ Επιπέδου», στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
ώστε να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις που δημοσιεύονται εκεί και να υποβάλουν τυχόν ερωτήματα στο ηλεκτρονικό help desk της Πράξης.

Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Ημερίδα Καθηγητών Πληροφορικής την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012


 Ύστερα από την υπ' αριθμ. 6318/29-08-2012 έγκριση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, καλούμε τους καθηγητές που διδάσκουν μαθήματα Πληροφορικής στα σχολεία του Νομού Μαγνησίας να παρευρεθούν την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του 3ου ΕΠΑΛ Βόλου (απέναντι από τις Φυλακές), όπου θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα με θέμα: «Επιμόρφωση Β' Επιπέδου στην Πληροφορική - Φιλοσοφία, Πρόγραμμα σπουδών, Διαδικασίες και Προοπτικές ενσωμάτωσης καινοτομιών στη διδακτική πράξη», (ώρα έναρξης: 11 π.μ., ώρα λήξης: 1.30 μ.μ.). Το θέμα θα εισηγηθεί ο πιστοποιημένος επιμορφωτής πληροφορικής Β' Επιπέδου κ. Αλέξανδρος Καπανιάρης.
  Διευκρινίζεται ότι η υλοποίηση της ημερίδας είναι εγκεκριμένη από την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, πραγματοποιείται χωρίς δαπάνη για το δημόσιο, και η συμμετοχή των καθηγητών πληροφορικής κρίνεται επιβεβλημένη.
  Παρακαλούμε να μεριμνήσουν οι διευθυντές των σχολικών μονάδων ώστε να λάβουν γνώση, ενυπόγραφα, όλοι οι καθηγητές που διδάσκουν πληροφορική στο σχολείο.

Από το Γραφείο Σχολικών Συμβούλων

Χαράλαμπος Σταχτέας  

Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής