Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΕΚΑΠ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ σε Τακτική Απολογιστική Γενική Συνέλευση & Εκλογές

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
σε Τακτική Απολογιστική Γενική Συνέλευση & Εκλογές
Παρασκευή 11.11.11
Το Δ.Σ. της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ και ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (Π.Ε.ΚΑ.Π.),
συγκαλεί
Τακτική Απολογιστική Γενική Συνέλευση
και προκηρύσσει Εκλογές για την ανάδειξη
νέου Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) και νέας Ελεγκτικής Επιτροπής (Ε.Ε.)
για τη διετία 2012-2013
σύμφωνα με το νέο καταστατικό της.
Η τακτική Απολογιστική Γενική Συνέλευση της Π.Ε.ΚΑ.Π. θα διεξαχθεί την Παρασκευή 11/11/11* με την εξής ημερήσια διάταξη:
  1. Απολογισμός Δ.Σ. της Π.Ε.ΚΑ.Π.
  2. Έκθεση Ελεγκτικής Επιτροπής
  3. Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής
  4. Διενέργεια ΕΚΛΟΓΩΝ για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. και νέας Ε.Ε..
* Ο ακριβής τόπος και οι ώρες διεξαγωγής της Γ.Σ. και των εκλογών θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.
Η υποβολή των υποψηφιοτήτων για μέλη του Δ.Σ. και της Ε.Ε. θα πρέπει να γίνει έως και την Κυριακή 23/10/2011 με αποστολή e-mail στο pekap@pekap.gr
Το εκλογικό υλικό (Ψηφοδέλτιο και Δελτίο Συμμετοχής) θα αποσταλεί στα Παραρτήματα της Π.Ε.ΚΑ.Π., τις τοπικές Ενώσεις ή Συλλόγους Πληροφορικής και θα είναι διαθέσιμο στο site (www.pekap.gr) και στο blog (pekap.blogspot.com) της Π.Ε.ΚΑ.Π.
Δικαίωμα συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση και στις Εκλογές έχουν όλοι οι καθηγητές Πληροφορικής ΠΕ19 - ΠΕ20 που υπηρετούν με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στην Πρωτοβάθμια ή/και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και είναι εγγεγραμμένοι και οικονομικά τακτοποιημένοι ή θα εγγραφούν στην Π.Ε.ΚΑ.Π. έως και στις 11/11/11 (ημέρα Γ.Σ. και Εκλογών).
Καλούνται όλοι οι καθηγητές Πληροφορικής ΠΕ19 - ΠΕ20, ιδιαίτερα όσοι βρίσκονται στην Αττική, να προσέλθουν στη Γενική Συνέλευση και να συμμετάσχουν στις Εκλογές.
Οι καθηγητές από την υπόλοιπη Ελλάδα ή όσοι αδυνατούν να προσέλθουν αυτοπροσώπως στις Εκλογές, μπορούν να λάβουν μέρος ψηφίζοντας ταχυδρομικά.
Όσοι επιθυμούν να ψηφίσουν ταχυδρομικά πρέπει να αποστείλουν ΕΠΙΣΤΟΛΗ με τα στοιχεία τους, μέχρι τις 11/11/11 (σφραγίδα ταχυδρομείου) στη δ/νση:
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (Π.Ε.ΚΑ.Π.)
Post Rest. Αιόλου 100
Τ.Κ. 102-00 Αθήνα
Στην ΕΠΙΣΤΟΛΗ που θα αποσταλεί θα πρέπει να περιέχεται:
  1. Το Δελτίο Συμμετοχής με τα στοιχεία του μέλους, για τη διαπίστωση της εγκυρότητας της ψήφου.
  2. Ένας κλειστός λευκός Φάκελος Ψηφοφορίας μέσα στον οποίο θα υπάρχει μόνο το ψηφοδέλτιο με τους σταυρούς προτίμησης (μέχρι 4 σταυρούς για το Δ.Σ. και μέχρι 2 για την Ε.Ε.)
  3. Απόδειξη πληρωμής της διετούς συνδρομής 20€ στην Π.Ε.ΚΑ.Π. (αρ. λογαριασμού 0026.0204.22.0100964497 στην Eurobank EFG), εφ’ όσον δεν είναι ήδη οικονομικά τακτοποιημένοι για το 2011.
  4. Συμπληρωμένη την αίτηση εγγραφής στην Π.Ε.ΚΑ.Π.
(http://www.pekap.gr/Images/UploadedFiles/Aitisi_gia_eggrafh_melous.pdf) για όσους δεν είναι ήδη μέλη της Π.Ε.ΚΑ.Π. και θα θελήσουν να εγγραφούν και να ψηφίσουν ταυτόχρονα.
Τα μέλη των Παραρτημάτων της Π.Ε.ΚΑ.Π. καθώς και τα μέλη Τοπικών Ενώσεων ή Συλλόγων Πληροφορικής μπορούν να ψηφίσουν, εφόσον είναι ταμειακά εντάξει στο Παράρτημα ή στην Τοπική Ένωση ή Σύλλογο.
Για αυτό το λόγο τα Δ.Σ. των Παραρτημάτων και των Τοπικών Ενώσεων ή Συλλόγων, πρέπει να στείλουν μέχρι τις 11/11/11 e-mail στο pekap@pekap.gr, κατάσταση με τα ταμειακά εντάξει μέλη τους.
Οι ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ θα παραληφθούν από την Εφορευτική Επιτροπή την Δευτέρα 20/11/2011 και η διαλογή των ψήφων θα γίνει το απόγευμα της ίδιας μέρας στα γραφεία της Π.Ε.ΚΑ.Π.
Συνάδελφοι,
  • Βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη περίοδο για την χώρα, την εκπαίδευση και τον κλάδο μας. Μόνο με τη συμμετοχή όλων μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν και έρχονται…
  • Εγγραφείτε, πάρτε μέρος στις συλλογικές διαδικασίες, δυναμώστε τη δική σας φωνή.
Για το Δ.Σ. της Π.Ε.ΚΑ.Π.
Ο Γενικός Γραμματέας

Στ. Κουνάδης

Ο Πρόεδρος

Αρ. Λούβρης

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Οι θέσεις της ΕΠΕ για τη διδασκαλία της Ερευνητικής Εργασίας στα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

 Πηγή:http://www.epe.org.gr/showarticle.jsp?articleid=491

ΠΡΟΣ:
Την Πολιτική ηγεσία Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων
KOIN:
  • Βουλευτές Ελληνικού Κοινοβουλίου
  • Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης
  • Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
  • ΟΛΜΕ
  • Τμήμα Πληροφορικής Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού τομέα των ΑΕΙ (βλ.Πίνακα που συνοδεύει την παρούσα επιστολή)
  • Μέσα Ενημέρωσης

ΘΕΜΑ: Η Διδασκαλία της Ερευνητικής Εργασίας
Αθήνα, 26/09/2011
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Φέτος για πρώτη χρονιά εισάγονται στην Α’ τάξη του Λυκείου (Γενικού και ΕΠΑΛ) οι Ερευνητικές Εργασίες (project) ως διακριτή ενότητα του Προγράμματος σπουδών. Για την παροχή οδηγιών για την διδασκαλία τους το Υπουργείο εξέδωσε το έγγραφο με αρ.πρωτ. 97364/Γ2/30-08-2011 και με θέμα «Οδηγίες για τη διδασκαλία της Ερευνητικής Εργασίας της Α’ τάξης του Γενικού Λυκείου για το σχολ. Έτος 2011-2012».
Στο έγγραφο αυτό, στην 2ηπαράγραφο της οδηγίας 2 αναφέρεται ότι:«Τουλάχιστον μία από τις προτεινόμενες εργασίες θα πρέπει να ανατίθεται(συμπεριλαμβάνεται η περίπτωση της συν-επίβλεψης) σε εκπαιδευτικούς από τους κλάδους ΠΕ02, ή ΠΕ03, ή ΠΕ04. Επιπλέον θα πρέπει απαραιτήτως τα θέματα που θα προταθούν να εμπίπτουν τουλάχιστον σε τρεις από τους επόμενους κύκλους: α)«Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες»,β) «Τέχνη και Πολιτισμός», γ) «Μαθηματικά,Φυσικές Επιστήμες και Τεχνολογία» και δ) «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη»ή να συνδυάζουν κάποιους από αυτούς.Αυτό διασφαλίζει τη διασπορά της θεματολογίας και τον αποκλεισμό της θεματικής μονομέρειας των προτεινόμενων θεμάτων».
Και οι 4 κύκλοι, όπως αναφέρονται στο έγγραφο, εμπλέκουν άμεσα καθηγητές των συγκεκριμένων ειδικοτήτων (ΠΕ02,ΠΕ03, ΠΕ04) και συνεπώς ο μεγαλύτερος αριθμός των εργασιών ανατίθεται στις ειδικότητες αυτές. Δηλαδή ουσιαστικά αποκλείονται οι υπόλοιπες ειδικότητες ή περιορίζεται η συμμετοχή τους,κάτι το οποίο έρχεται και σε άμεση αντίθεση με την αρχική δήλωση του ίδιου εγγράφου ότι «Στην εποπτεία και καθοδήγηση των Ερευνητικών Εργασιών μπορούν κατ’ αρχήν να συμμετέχουν, οι καθηγητές Λυκείου όλων των ειδικοτήτων και προς τούτο ηΕρευνητική Εργασία ορίζεται ως «πρώτη ανάθεση» όλων των ειδικοτήτων».
Πέρα όμως από την προφανή επιλεκτική προώθηση των συγκεκριμένων κλάδων έναντι των άλλων, με τον τρόπο που προτείνετε να διδάσκεται το συγκεκριμένο μάθημα,δημιουργούνται πολλά πρακτικά προβλήματα τα οποία καθιστούν την διδασκαλία της Ερευνητικής Εργασίας από προβληματική έως και αδύνατη.
Ένα από τα βασικά προβλήματα προκύπτει από την αναγκαιότητα χρήσης των εργαστηρίων πληροφορικής, όπου βάση των οδηγιών σας, θα πραγματοποιείται μεγάλο μέρος της έρευνας μέσω του Διαδικτύου, θα συγγράφονται οι εργασίες και οι παρουσιάσεις και θα δημιουργείται το ψηφιακό υλικό (αφίσες, ιστοσελίδες,φυλλάδια κλπ) μέσα στα πλαίσια του ωρολογίου προγράμματος του σχολείου. Οι διαθέσιμες ώρες του εργαστηρίου πληροφορικής δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση ώστε να χρησιμοποιείται από όλα τα τμήματα που κάνουν τις ερευνητικές εργασίες.Επιπρόσθετα, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, η χρήση του εργαστηρίου πληροφορικής θα πρέπει να γίνεται από πιστοποιημένους εκπαιδευτικούς μόνο ή με την παρουσία του υπευθύνου του εργαστηρίου στα πλαίσια του ωραρίου του.
Ένα δεύτεροκαι σημαντικότερο πρόβλημα αφοράτην κατάργηση του μαθήματος Εφαρμογές Πληροφορικήςστην Α’τάξη του Γενικού Λυκείου,στα πλαίσια του οποίου θα μπορούσαν να καλυφθούν οι ανάγκες των μαθητών για την εκμάθηση τρόπων αναζήτησης, επιλογής και συλλογής πληροφοριών από το Διαδίκτυο,επικοινωνίας και συνεργασίας, καθώς και η επεξεργασία, οργάνωση και μετατροπή των πληροφοριών σε κατάλληλη μορφή,ώστε να βοηθηθούν στην εκπόνηση των ερευνητικών εργασιών, όπως αναφέρεται και στο βιβλίο του εκπαιδευτικού«Η Καινοτομία των Ερευνητικών Εργασιών στο Νέο Λύκειο» του κ. Ματσαγγούρα.Συγκεκριμένα, στο πρώτο μέρος «Θεωρητικές και Διδακτικές Επιλογές» στη σελίδα30 αναφέρει: "...ενημερώνονται όλοι οι εκπαιδευτικοί για τα εν εξελίξει θέματα και μπορούν έμμεσα να συμβάλουν,εκτός του προγραμματισμένου τρίωρου των Ερευνητικών Εργασιών, στο πλαίσιο του δικού τους μαθήματοςκαι άλλοι εκπαιδευτικοί,όπως για παράδειγμα, οι φιλόλογοι επιλέγοντας σχετικά κείμενα με το υπό μελέτη θέμα, οι καθηγητές Αγγλικών (ή άλλης γλώσσας) διδάσκοντας βασικούς όρους που θα συναντήσουν οι μαθητές κατά την αναζήτηση δεδομένων στο διαδίκτυο ή δουλεύοντας ένα σχετικό ξενόγλωσσο κείμενο και, τέλος,οι καθηγητές πληροφορικής με τη διδασκαλία τρόπων αναζήτησης και επεξεργασίας δεδομένων και αναπαράστασης των αποτελεσμάτων της επεξεργασίας.Αυτή είναι μία άριστη ευκαιρία συνεργασίας των καθηγητών."
Επίσης στο εν λόγω έγγραφο οδηγιών για τη διδασκαλία της Ερευνητικής Εργασίας με αρ. πρωτ. 97364/Γ2/30-08-2011, αναφέρεται στην αρχή της 2ηςπαραγράφου της οδηγίας 2 ότι «Η συσχέτιση πραγματικών καταστάσεων που βιώνουν οι μαθητές με ενότητες των μαθημάτων που διδάσκονται είναι βασικό κριτήριο για την επιλογή θεμάτων».Πρέπει να γνωρίζουμε και σαν εκπαιδευτικοί και σαν γονείς ότι οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και γενικότερα οι εφαρμογές της Πληροφορικής αποτελούν σήμερα ή εμπλέκονται άμεσα και ουσιαστικά με το μεγαλύτερο μέρος των πραγματικών καταστάσεων που βιώνει ο μαθητής και αφορούν σημαντικές πτυχές της πολιτικής και κοινωνικής του δράσης και συμπεριφοράς καθώς και των επαγγελματικών εφοδίων που αποκτά.Όμως,με την κατάργηση του μαθήματος της Πληροφορικής από την Α’ τάξη του Γενικού Λυκείου δημιουργείται το πρόβλημα ότι δεν υπάρχει πια συσχέτιση με κάποια ενότητα μαθήματος.
Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς γίνονται άμεσα αντιληπτά, στην ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία, τα προβλήματα που δημιουργούνται με την κατάργηση του μαθήματος Εφαρμογές Πληροφορικής. Φυσικά τα προβλήματα που δημιουργούνται μακροπρόθεσμα για τους μαθητές που θα αποφοιτήσουν από το Λύκειο θα είναι ακόμα περισσότερα όπως άλλωστε σας έχει επισημανθεί από τις παρεμβάσεις όλων των εμπλεκομένων φορέων(ΕΛΜΕ, ΟΛΜΕ, Ένωση Πληροφορικών Ελλάδος,Σύλλογοι Καθηγητών Πληροφορικής,Πανεπιστημιακά Τμήματα Πληροφορικής,Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών κλπ) που ζήτησαν να μην καταργηθεί η πληροφορική από το Λύκειο αλλά να αναβαθμιστεί όπως απαιτεί η σύγχρονη Κοινωνία της Γνώσης.
Μάλιστα πρέπει να σας υπενθυμίσουμε ότι το μάθημα Εφαρμογές Πληροφορικής της Α’Λυκείου (όπως και τα μαθήματα Εφαρμογές Υπολογιστών και Πολυμέσα – Δίκτυα της Β’ και Γ’ Λυκείου) ήταν από τα ελάχιστα μαθήματα στα οποία η τελική εξέταση γινόταν με ανάθεση εργασιών (projects)στους μαθητές, η παράδοση των οποίων θεωρούνταν ως γραπτό τελικής εξέτασης.Επίσης τα περισσότερα, αν όχι όλα τα μαθήματα πληροφορικής στη Γενική και στην Τεχνολογική-Επαγγελματική Εκπαίδευση, διδάσκονται με ανάθεση στους μαθητές ατομικών και ομαδικών εργασιών.Ενώ λοιπόν θεωρείτε σημαντική την ερευνητική εργασία και την εισάγετε στο Λύκειο ως ανεξάρτητη διδακτική ενότητα, ένα από τα μαθήματα που επιλέξατε να καταργήσετε στηριζόταν ακριβώς σε αυτή τη λογική για τη διδασκαλία του!
Είναι προφανές ότι τα προβλήματα και οι στρεβλώσεις που δημιουργούνται με τον ουσιαστικό περιορισμό της συμμετοχής των καθηγητών Πληροφορικής στην εκπόνηση των ερευνητικών εργασιών καθώς και με την κατάργηση του μαθήματος της Πληροφορικής από την Α τάξη του Γενικού Λυκείου, δεν θα επιτρέψουν την ορθή διδασκαλία της Ερευνητικής Εργασίας όπως απαιτούν τόσο οι ανάγκες των μαθητών όσο και οι οδηγίες που δίνετε.
Ζητάμε λοιπόν:
  1. Την άμεση διόρθωση της λανθασμένης κατάργησης του Μαθήματος της Πληροφορικής από την Α’ τάξη του Γενικού Λυκείου,ως μοναδικής ολοκληρωμένης λύσης των προβλημάτων που δημιουργούνται. Μόνο με την επαναφορά του μαθήματος θα μπορούν να διδάσκονται οι μαθητές τις αναγκαίες γνώσεις στην Πληροφορική και θα μπορεί να υποστηριχθεί ουσιαστικά και το νέο μάθημα της Ερευνητικής Εργασίας. Σε διαφορετική περίπτωση οι μαθητές της Α’ Λυκείου οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην παραπαιδεία, για να καλύψουν τις γνώσεις που οφείλει το Δημόσιο Σχολείο να τους παρέχει, και στερούνται την δυνατότητα να ασχοληθούν στην Ερευνητική Εργασία με θέματα που αφορούν την Πληροφορική και τις Τεχνολογίες αφού δεν υπάρχει συσχέτιση με υπάρχον μάθημα.
  2. Την αλλαγή του ωρολογίου προγράμματος της Α’ τάξης των ΕΠΑΛ έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνεται ως 3ωρο το μάθημα, καθότι πέρα από την διαρκή και συστηματική υποβάθμιση της Τεχνικής Εκπαίδευσης, δεν υπάρχει επαρκής τεκμηρίωση για την κάλυψη του ίδιου μαθήματος σε 2 μόνο ώρες αντί για 3 που προβλέπονται για το Γενικό Λύκειο. Την συμμετοχή των Καθηγητών Πληροφορικής στην Ερευνητική Εργασία, με τη διδασκαλία στο εργαστήριο Πληροφορικής, στα ΓΕΛ και στα ΕΠΑΛ, της μίας από τις ώρες του μαθήματος, στα πλαίσια συνδιδασκαλίας-συνεπίβλεψηςόταν την ερευνητική εργασία έχει αναλάβει καθηγητής άλλης ειδικότητας (διαφορετικής από ΠΕ19-ΠΕ20).
  3. Την δημιουργία ξεχωριστού κύκλου«Εφαρμογές Πληροφορικής και Νέες Τεχνολογίες» ώστε να δοθεί η δυνατότητα να γίνονται Ερευνητικές Εργασίες που να καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των πραγματικών καταστάσεων που βιώνουν καθημερινά οι μαθητές. Η λογική της ένταξης της, ως θεματικής στον κύκλο «Μαθηματικά, Φυσικές Επιστήμες και Τεχνολογία» μαζί με άλλες 2 θεματικές, στις οποίες μάλιστα οι εκπαιδευτικοί «προηγούνται» στην ανάθεση των εργασιών, σύμφωνα με τις οδηγίες, είναι Αντιεπιστημονική, Αντιπαιδαγωγικήκαι εξυπηρετεί μόνο τους κύκλους αυτούς που επιβουλεύονται τον εξοστρακισμό της Πληροφορικής Επιστήμης από το Λύκειο και την υποβάθμιση του Δημόσιου Σχολείου.
Η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδος είναι πάντα στη διάθεσή σας για ειλικρινή διάλογο με βασικό γνώμονα την ενίσχυση και την αναβάθμιση του Δημόσιου Σχολείου,μέσα από τη δημιουργία ενός προγράμματος σπουδών στο Λύκειο, που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας και στις παραγωγικές και αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας μας.
Περιμένουμε εναγωνίως τις απαντήσεις σας,
Με Εκτίμηση,
Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου
της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας
Ο Πρόεδρος
Μαυροφίδης Θωμάς

Ο Γενικός Γραμματέας
Μουμουτζής Νεκτάριος

Νέα σχολική χρονιά και προγραμματισμός για την περίοδο 2011-12


Αγαπητοί συνάδελφοι,

το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Δ.Ε. Ν.Μαγνησίας σας εύχεται καλή σχολική χρονιά και δύναμη για το νέο σχολικό έτος 2011-12.

Το Δ.Σ του συλλόγου κατά την πρώτη σύγκλιση σε διοικητικό συμβούλιο συζήτησε:

α) τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται μετά την πιλοτική εισαγωγή του μαθήματος της Πληροφορικής στο Γυμνάσιο καθώς και το νέο πρόγραμμα σπουδών Δημοτικού και Γυμνασίου που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Εκπαίδευσης & Θρησκευμάτων (http://digitalschool.minedu.gov.gr/info/newps.php).

β) τα προβλήματα που πιθανόν θα αντιμετωπίσουν οι συνάδελφοι με συμπλήρωση ωραρίου και τις εξωδιδακτικές εργασίες καθώς και το νέα απόφαση για τον ορισμό των υπευθύνων εργαστηρίων που απαλλάσσονται από εξωδιδακτικές δραστηριότητες (http://pekap.blogspot.com/)

γ) τη σύγκλιση γενικής συνέλευσης του Συλλόγου το επόμενο διάστημα,

δ) την αναθεώρηση του καταστατικού του Συλλόγου μετά από διαβούλευση και προτάσεις των συναδέλφων,

ε) την οργάνωση αυτοχρηματοδοτούμενων εκπαιδευτικών σεμιναρίων για ειδικευμένα θέματα (π.χ. joomla κ.ά).

Επίσης κατά την συνεδρίαση του Συλλόγου τέθηκαν ζητήματα επικαιροποίησης του υλικού της ιστοσελίδας όπως και ζητήματα διαδικαστικά (συνδρομές μελών – εγγραφές).

Για κάθε ενημέρωση, ερωτήματα ή ζητήματα που θεωρείτε ότι πρέπει να συζητηθούν σε επόμενες συνεδριάσεις Δ.Σ. ή σε Γενική Συνέλευση μπορείτε να αποστέλλετε e-mail στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Συλλόγου (sepdem@gmail.com). Επίσης καλό είναι να ενημερώνεστε από την επίσημη ιστοσελίδα του Συλλόγου (http://www.sepdem.gr) ή από το ιστολόγιο του Συλλόγου (http://sepdem.blogspot.com) τα οποία ανανεώνουν το περιεχόμενο τους αρκετά συχνά.

Διαδικασία ορισμού Υπευθύνων Σχολικών Εργαστηρίων Πληροφορικής και Εφαρμογών Η/Υ (Σ.Ε.Π.Ε.Η.Υ.) των Γυμνασίων, Γενικών Λυκείων, ΕΠΑ.Λ και Σ.Μ.Ε.Α.Ε. Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

6/9/11
ΑΝΑΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΟΡΘΟ
ως προς την απαλλαγή από τις εξωδιδακτικές εργασίες
1. Διαδικασία ορισμού των Υπευθύνων Σ.Ε.Π.Ε.Η.Υ.

         Στην αρχή κάθε διδακτικού έτους, κατά τη συνεδρίαση για την κατανομή των εξωδιδακτικών εργασιών του συλλόγου διδασκόντων, γίνεται η επιλογή του Υπευθύνου Σ.Ε.Π.Ε.Η.Υ. του Γυμνασίου, Γενικού Λυκείου, ΕΠΑ.Λ ή Σ.Μ.Ε.Α.Ε. στο οποίο υπάγεται το Σ.Ε.Π.Ε.Η.Υ.
         Ο σύλλογος διδασκόντων προτείνει έναν εκπαιδευτικό από αυτούς οι οποίοι διδάσκουν τα μαθήματα Πληροφορικής (κατά προτεραιότητα κλάδου ΠΕ19 ή ΠΕ20), ως Υπεύθυνο για κάθε  Σ.Ε.Π.Ε.Η.Υ. του σχολείου.
         Η πρόταση για τον Υπεύθυνο Σ.Ε.Π.Ε.Η.Υ. διαβιβάζεται στην οικεία Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ο Διευθυντής με απόφασή του ορίζει τον Υπεύθυνο Σ.Ε.Π.Ε.Η.Υ. για ένα διδακτικό έτος (αν ο Υπεύθυνος Σ.Ε.Π.Ε.Η.Υ. είναι αναπληρωτής, η θητεία του διαρκεί όσο ο χρόνος αναπλήρωσης).
         Η απόφαση κοινοποιείται στο σχολείο και στη Δ/νση ΣΕΠΕΔ / Τμήμα ΣΤ΄ Μελετών του ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ Δ.Β.Μ.Θ.

 2. Προϋποθέσεις επιλογής

         Ως Υπεύθυνος Σ.Ε.Π.Ε.Η.Υ. επιλέγεται εκπαιδευτικός, από αυτούς οι οποίοι διδάσκουν τα μαθήματα Πληροφορικής (κατά προτεραιότητα κλάδου ΠΕ19 ή ΠΕ20), ο οποίος υπηρετεί στη σχολική μονάδα στην οποία ανήκει το εργαστήριο και δεν έχει οριστεί υπεύθυνος άλλου εργαστηρίου.
         Όταν στην σχολική μονάδα υπηρετούν περισσότεροι του ενός εκπαιδευτικοί       ειδικότητας Πληροφορικής, τότε ο σύλλογος διδασκόντων, προκειμένου να αιτιολογήσει την πρόταση του, επιλέγει έναν βάσει των παρακάτω κριτηρίων τα οποία συνεκτιμώνται:
§ Μεταπτυχιακός τίτλος Πληροφορικής (πέραν αυτού που προαπαιτείται για
  διορισμό στον κλάδο ΠΕ 19-20)
§ Θητεία  ως Υπεύθυνος  ή Τεχνικός Υπεύθυνος ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ.
§  Συμμετοχή ως επιμορφωτής στο Υποέργο-1 «Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Πληροφορικής» της Πράξης «Δράσεις Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών Πληροφορικής» του ΕΠ ΚτΠ’ (έργο ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ Δ.Β.Μ.Θ. 2008)
§ Θητεία  ως Υπεύθυνος  Σ.Ε.Π.Ε.Η.Υ.
§  Παρακολούθηση του Υποέργου-2 «Πρακτική Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών Πληροφορικής» της Πράξης «Δράσεις Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών Πληροφορικής» του ΕΠ ΚτΠ’ (έργο ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ Δ.Β.Μ.Θ. 2008)
§  Παρακολούθηση του Υποέργου-1 «Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Πληροφορικής» της Πράξης «Δράσεις Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών Πληροφορικής» του ΕΠ ΚτΠ’ (έργο ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ Δ.Β.Μ.Θ. 2008)
§ Οργανική θέση στη σχολική μονάδα στην οποία ανήκει το εργαστήριο
§  Συμμετοχή σε διαδικασίες ανάπτυξης Σ.Ε.Π.Ε.Η.Υ. (επιτροπές προδιαγραφών, αξιολόγησης προσφορών κλπ).

Για τη θέση του Υπεύθυνου Σ.Ε.Π.Ε.Η.Υ. δεν προτείνεται ο Διευθυντής του σχολείου. Επίσης, δεν προτείνεται ο Υποδιευθυντής του σχολείου, εκτός των περιπτώσεων που δεν υπάρχει άλλος εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ19-20 στο σχολείο.

3. Καθήκοντα του Υπευθύνου Σ.Ε.Π.Ε.Η.Υ.

         Τα καθήκοντα  του  Υπευθύνου Σ.Ε.Π.Ε.Η.Υ. περιγράφονται αναλυτικά στον «Κανονισμό Λειτουργίας Εργαστηρίου Πληροφορικής και Εφαρμογών Η/Υ».

 4. Τρίωρη Εργαστηριακή απασχόληση του Υπευθύνου Σ.Ε.Π.Ε.Η.Υ.

         Για την αποτελεσματική κάλυψη των  υποχρεώσεών του, οι οποίες εντάσσονται στα διδακτικά του καθήκοντα, ο Υπεύθυνος Σ.Ε.Π.Ε.Η.Υ. θα διαθέτει τρεις (3) ώρες από το υποχρεωτικό διδακτικό του ωράριο.
         Οι τρεις αυτές ώρες θα καταγράφονται στο ωρολόγιο πρόγραμμα του  σχολείου στο οποίο ανήκει το εργαστήριο, κατανεμημένες σε διαφορετικές ημέρες.
         Εάν μετά την κάλυψη του εργαστηριακού τριώρου του Υπευθύνου Σ.Ε.Π.Ε.Η.Υ. προκύψουν ανάγκες σε ώρες διδασκαλίας των  μαθημάτων Πληροφορικής, αυτές καλύπτονται από αποσπασμένο στο σχολείο καθηγητή, εφόσον υπάρχει διαθέσιμο προσωπικό στην οικεία Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή ανατίθενται υπερωριακά σε καθηγητές του σχολείου που διδάσκουν Πληροφορική, συμπεριλαμβανομένου του Υπευθύνου Σ.Ε.Π.Ε.Η.Υ.
         O Υπεύθυνος Σ.Ε.Π.Ε.Η.Υ. απαλλάσσεται από κάθε εξωδιδακτική  εργασία εκτός από τις εφημερίες. Υποστηρίζει συμβουλευτικά τη λειτουργία του σχολείου σε θέματα που αφορούν στις Τεχνολογίες Πληροφοριών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αναλαμβάνει και τη διεκπεραίωση των σχετικών εργασιών.

                      

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Software Freedom Day στη Φλώρινα

Software Freedom Day στη Φλώρινα
Το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011, ώρα 17.00, στην Πλατεία Γεωργίου Μόδη στη Φλώρινα θα γίνει Ανοιχτή Εκδήλωση για την Ημέρα Ελεύθερου Λογισμικού, με παρουσιάσεις εφαρμογών ΕΛΛΑΚ και διανομών Linux, διανομή cd, dvd, αυτοκόλλητων, παρουσίαση OLPC-XO και πολλή κουβέντα.
Συνδιοργάνωση : Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Φλώρινας και Ελληνική Κοινότητα openSUSE.


 

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Νέα πιλοτικά προγράμματα σπουδών για Γυμνάσια και Δημοτικό

Επιστημονικό πεδίο: Πληροφορική και Νέες Τεχνολογίες

ΝΕΟ !!! Προγράμματα Σπουδών για τις ΤΠΕ στην Προσχολική και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση
 ΝΕΟ !!! Προγράμματα Σπουδών για τον Πληροφοριακό Γραμματισμό στο Γυμνάσιο

    Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

    ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ για δημιουργία ψηφιακών μαθημάτων με MOODLE

    Νέος Δικτυακός τόπος online μαθημάτων με την πλατφόρμα Moodle


    Με την  συνεργασία του συναδέλφου Ρουσογιάννη Αργύρη, υπευθύνου για το νέο δικτυακό τόπο  1ο Επαγγελματικό Λύκειο Βόλου -του σχολείου που με την ομάδα των υπευθύνων καθηγητών εδώ και 2 χρόνια συμμετέχει και υποστηρίζει την επιμόρφωση Β επιπέδου στον κλάδο ΠΕ03- ανέβηκαν στο νέο δικτυακό τόπο online μαθημάτων με την πλατφόρμα Moodle. Στόχος  είναι η επιμόρφωση να προχωρήσει ένα βήμα παραπάνω ενσωματώνοντας στην πράξη την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και να λειτουργήσει υποστηρικτικά και για τους εκπαιδευτικούς που ήδη έχουν παρακολουθήσει την επιμόρφωση.
    Στο e magnesia μπορείτε να βρείτε
    • free demo μαθήματα που μπορείτε να τα δείτε σαν επισκέπτες με υλικό που υπάρχει στο διαδίκτυο με σκοπό να παρουσιασθούν οι δυνατότητες που δίνει η πλατφόρμα moodle στους εκπαιδευτικούς.
    • Ένα μάθημα  σε μορφή θεμάτων που σκοπό έχει να λειτουργήσει σαν εξ αποστάσεως  επιμόρφωση  για τους καθηγητές  ώστε να μπορούν να δημιουργούν ψηφιακά μαθήματα. Υπάρχει έτοιμο υλικό των 2 πρώτων θεμάτων και για συμμετοχή απαιτείται εγγραφή.
    • Επιπλέον έχουν ξεκινήσει τη δημιουργία ψηφιακών μαθημάτων με συνεργασία 2 συναδέλφισσες  στην Α  και Β τάξη Γυμνασίου για να γίνει χρήση τους τη φετινή σχολική χρονιά  που υπάρχει το πρόβλημα με τα σχολικά βιβλία. Γεγονός είναι ότι αυτό το πρόβλημα  μπορεί να ξεπεραστεί με τη χρήση ψηφιακού υλικού και να σταθεί η αφορμή στο να γίνει η μετάβαση του σχολείου και της εκπαιδευτικής πρακτικής του σε σχολείο που ενσωματώνει τις Τ.Π.Ε. στην καθημερινή του λειτουργία. Με την ενσωμάτωση των Τ.Π.Ε. στην εκπαιδευτική διαδικασία οι μαθητές του που γεννήθηκαν και θα συνεχίσουν να ζουν στη λεγόμενη «ψηφιακή εποχή»  θα έχουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τα διάφορα ψηφιακά εργαλεία στη διαδικασία της μάθησης και να διαπιστώσουν το πόσο λάθος είναι η άποψη που επικρατεί -από την εμπειρία μου σε πολλά διαφορετικά σχολεία- ότι «Οι Η/Υ το Internet είναι μόνο για παιχνίδια ή για απλές συνομιλίες μέσω κοινωνικών δικτύων».
    • Τέλος υπάρχει η δυνατότητα λειτουργίας forum για τους μαθητές και τους γονείς που επιθυμούν να επικοινωνήσουν με τους καθηγητές ή να γράψουν οποιοδήποτε προβληματισμό τους σχετικά με την νέα λειτουργία.

    Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

    Καλή Σχολική Χρονιά (2011-12)

    Συνάδελφοι το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας σας εύχεται καλή νέα σχολική χρονιά.
    Καλή επιτυχία επίσης στους συναδέλφους ΠΕ19-20 που έγιναν διευθυντές μετά τις τελευταίες κρίσεις.
    Σύντομα θα σας ενημερώσουμε για τις νέες μας δράσεις και παρεμβάσεις.

    Καλή χρόνια να έχουμε !!!