Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Επιστολή ΣΕΠΔΕΜ προς την ΠΕΚΑΠ για τα νέα σχολεία

Αγαπητοί συνάδελφοι της ΠΕΚΑΠ,
Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στη Δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και τα επερχόμενα νομοσχέδια, αλλά και τις εξελίξεις ειδικά στο μάθημα της Πληροφορικής, θα θέλαμε να επισημάνουμε ορισμένα πράγματα.
Όλα όσα έχουν δει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας τόσο για το «νέο» Γενικό Λύκειο όσο και το «νέο» Επαγγελματικό Λύκειο, παραπέμπουν ξεκάθαρα σε ένα νέο ΜνημονιακόΔημόσιο Σχολείο με λιγότερους καθηγητές, με λιγότερα μαθήματα - διδακτικά αντικείμενα. Φαίνεται ότι οι σχεδιασμοί του υπουργείου Παιδείας στοχεύουν αποκλειστικά στην τροφοδότηση της δεξαμενής διαθεσιμότητας-κινητικότητας-απόλυσης με υποψήφιους καθηγητές που διδάσκουν εδώ και χρόνια στη Δημόσια Εκπαίδευση. Καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση, καμία εξέλιξη, αντιθέτως γυρνάμε πολλά χρόνια πίσω.
ΠΡΩΤΟΝ
Είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί το μάθημα κατεύθυνσης στο Γενικό Λύκειο, που είναι άλλωστε μια κατάκτηση  του κλάδου εδώ και αρκετά χρόνια, και η ΠΕΚΑΠ έχει προσφέρει σε αυτό. Ευχόμαστε να βρεθεί λύση, έστω και την τελευταία στιγμή, και να μην επικρατήσει το μοναδικό κριτήριο του υπουργείου, οι ώρες των υπαρχόντων καθηγητών Πληροφορικής στη β/θμια και οι ώρες Πληροφορικής που χρειάζονται στα Δημοτικά με ΕΑΕΠ.
Εν όψει της τελευταίας συνάντησης σας σήμερα στο υπουργείο Παιδείας, θέλουμε να επισημάνουμε κάποιες λεπτομέρειες που αφορούν στο Επαγγελματικό Λύκειο (πάει και η ονομασία Τεχνολογικό μάλλον…).
ΔΕΥΤΕΡΟΝ
Η απόδοση πτυχίου μεγαλύτερου επιπέδου στην επαγγελματική εκπαίδευση (για επίπεδο 3 ξέραμε μέχρι εχθές, αλλά μάλλον το υπουργείο στοχεύει για επίπεδο 4, δηλαδή στο επίπεδο πτυχίου που απουσιάζει εντελώς από τη χώρα μας), σίγουρα προϋποθέτει και τη χρήση της μαθητείας, εννοώντας δηλαδή πρακτική άσκηση του μαθητή του 4ου έτους σπουδών σε επαγγελματικό περιβάλλον. Το γεγονός αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα πρέπει υποχρεωτικά, σχεδόν όλες οι ώρες διδασκαλίας του 4ου έτους σπουδών, να είναι ώρες εργασίας σε κάποια επιχείρηση ή γραφείο (ανεξαρτήτως αν αμείβονται ή όχι). Και εξηγούμε το γιατί.
Σύμφωνα και με την πρόταση του υπουργείου (την παλιά του 2011, που περιλαμβάνει και την έρευνα του Π.Ι.), σκοπός του 4ου έτους σπουδών είναι αφενός να ενισχυθούν οι ώρες μαθημάτων ειδικότητας στα ΕΠΑ.Λ. και αφετέρου ο μαθητής να διδαχθεί επαρκώς και εξειδικευμένα στο επαγγελματικό του αντικείμενο, ώστε να οδηγηθεί στο πτυχίο ανωτέρου επιπέδου, που θα του εξασφαλίσει πραγματικά επαγγελματικά δικαιώματα. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες που έχουμε μέχρι τώρα, ο μαθητής του μεταδευτεροβάθμιου έτους σπουδών, όπως είναι και λογικό, θα πρέπει να πιστοποιηθεί για να πάρει το πτυχίο στο τέλος της χρονιάς, δηλαδή να δώσει εξετάσεις. Εξετάσεις πάνω σε εξειδικευμένα γνωστικά αντικείμενα.
Δεν είναι δυνατόν τις πραγματικές γνώσεις που χρειάζεται ο μαθητής, ώστε να εξεταστεί και να πάρει το πτυχίο του, να τις αποκτήσει με τον υπερβολικό αριθμό των 20 ή 25 ωρών μαθητείας-πρακτικής άσκησης εβδομαδιαίως.
ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΩΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ, ΩΣΤΕ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΤΟΥ.
Δηλαδή θα πρέπει στην ουσία να γίνει το αντίθετο από αυτό που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο. Κατά πολύ περισσότερες ώρες διδασκαλίας στα εργαστήρια του Επαγγελματικού Λυκείου, και κατά πολύ λιγότερες οι ώρες της μαθητείας. Μόνο ο χώρος του Σχολείου μπορεί λοιπόν να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες και συγκεκριμένες γνώσεις που πρέπει να πάρουν οι μαθητές, ώστε να είναι έτοιμοι για το πτυχίο τους.